22.12.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu hapšenja generala Vojske RS Stanislava Galića od strane SFOR-a

BOSS Logo 1

Bosanska stranka pozdravlja posljednju akciju SFOR-a i hapšenje optuženika za ratne zločine generala Vojske RS Stanislava Galića. Bosanska stranka daje punu podršku SFOR-u i Haškom sudu i za buduće akcije hapšenja svih vojnih i civilnih funkcionera koji su prekršili ratno pravo i ženevske konvencije i koji su, kako je zvanično objavljeno, “znali ili imali razloga da znaju da njihovi podređeni planiraju ili vrše zločine a nisu učinili ništa da ih u tome spriječe ili zbog toga kazne.”

Za svaku osudu su negativne reakcije stranaka iz RS-a, kao i izostanak podrške SFOR-u i Haškom sudu od strane parlamentarnih stranaka sa područja Federacije BiH.

Političke stranke kao predstavnici građana bile su dužne izraziti podršku izvršenju pravde i time javno osuditi zločin. Neizvršavanje ove obaveze od strane političkih stranaka predstavlja aboliranje počinjenih zločina – za šta im građani nisu dali mandat.

Kao što svaka žrtva ima svoje ime i prezime, tako se i svaki zločinac mora imenovati, a ne poistovjećivati sa narodom iz kojeg potiče. Nažalost, većina političara će prije satanizirati narode, nego pomoći u hapšenju ratnih zločinaca.

Bosanska stranka poziva građane BiH da SFOR-u i haškim istražiteljima pruže svaku pomoć ukoliko eventualno raspolažu informacijama o počinjenim ratnim zločinima, kako bi se pravda ubrzala. Pomoć građana predstavljaće doprinos prevazilaženju prošlosti i postizanju uslova za izgradnju bolje budućnosti za sve bh narode.

22.12.1999.

You may also like...