23. februar 2001.

u povodu podnošenja zahtjeva Privremenoj izbornoj komisiji za opoziv konačne ovjere Opštini Tuzla zbog kršenja Pravila i propisa

Bosanska stranka je uputila šefu Misije OSCE-a Robertu Beriju, zahtjev za opoziv konačne ovjere za Opštinu Tuzla, zbog namjernog opstruiranja obaveze implementacije izbornih rezultata, čime su grubo prekršeni Pravila i propisi Privremene izborne komisije.

Socijaldemokratska partija, kao vladajuća stranka, i pored toga što je od dana održavanja izbora proteklo više od deset mjeseci, ne želi u cijelosti implementirati rezultate opštinskih izbora, čime su prekršeni prihvatljivi uslovi iz stava (b) člana 15.30 Pravila i propisa.

Bosanska stranka poziva šefa Misije OSCE-a Roberta Berija, da ispoštuje vlastita Pravila i propise i zbog drastičnog kršenja istih, shodno članu 15.30 stav (e), u svojstvu predsjedavajućeg Privremene izborne komisije – opozove konačnu ovjeru Opštini Tuzla.

Shodno članu 15.30 stav (f), obzirom na neispunjene obaveze za konačnu ovjeru u roku tri mjeseca od tehničke ovjere izbornih rezultata, Opština Tuzla treba biti predmet konačne i obavezujuće arbitraže od strane šefa Misije OSCE-a i Visokog predstavnika.

U skladu sa članom 15.30 Pravila i propisa, Bosanska stranka zahtijeva od Privremene izborne komisije da shodno ovlastima iz člana 15.40, poglavlje Sankcije, stav a), b) i c) sankcioniše zvaničnike SDP-a, posebno predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Iliju Jurišića zbog izbjegavanja provođenja implementacije izbornih rezultata.

You may also like...