25.03.1998.

Saopštenje za javnost

u povodu napuštanja konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Srebrenica od strane odbornika Koalicije za cjelovitu i demokratsku BiHBOSS Logo 1

Bosanska stranka podržava stav zvaničnika OSCE-a i pridružuje se osudama napuštanja konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Srebrenica od strane odbornika Koalicije za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Namjera srpskih ekstremista da konstituirajuću sjednicu “miniraju” intoniranjem srpske himne “Bože pravde”, nije smjela biti razlogom da uspiju u nastavku blokade uspostavljanja legalne i legitimne vlasti u Srebrenici.

Napuštanjem sjednice i odgodom konstituiranja zakonodavne opštinske vlasti u Srebrenici, odbornici koalicije su učinili uslugu srpskim ekstremistima, čiji je cilj u cijelosti ispunjen.

Bosanska stranka smatra da su odbornici koalicije morali imati toliko političke zrelosti da po cijenu kompromisa istraju na imperativu uspostave legalne vlasti u Srebrenici.

Na kraju, niko im nije mogao zabraniti da napuste sjednicu u vrijeme intoniranja srpske himne, ali su se nakon iskazanog protesta trebali vratiti u salu i istrajati na zacrtanom cilju.

Bosanska stranka smatra da je politika potenciranja žrtve, uvrijeđenosti i jordamluka pred međunarodnom zajednicom i previše koštala bošnjački narod, da bi se danas pravile iste greške.

Ako se zna da je uspostava vlasti u Srebrenici primarni bošnjački interes, onda je više nego apsurdno kad bošnjački odbornici svojom nepromišljenošću blokiraju ovaj proces. Sigurno je da odbornike koalicije niko neće moliti za oproštaj, kao što se danas niko ne     izvinjava bošnjačkom narodu za tragediju koja mu je učinjena.   Valjda je dosad moralo postati jasno da politika ne priznaje kvaziemotivne i patetične kategorije, već konkretna sredstva i ciljeve.

25.03.1998.

You may also like...