27.09.1998.

Saopštenje za javnost 

u povodu klevete predsjednika SDA Alije Izetbegovića koji je na jučerašnjoj (subota, 26. septembar 1998.) press konferenciji CD Koalicije nazvao “antibosanskim činom” kandidaturu člana Bosanske stranke za funkciju predsjednika Republike Srpske

BOSS Logo 1

Kleveta predsjednika Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića protiv Bosanske stranke, koji je na press konferenciji nazvao “antibosanskim činom” kandidaturu BOSS-a za funkciju predsjednika Republike Srpske – u najmanju ruku je licemjerna zamjena teza.

Pošto Alija Izetbegović vjeruje da je funkcija predsjednika Republike Srpske rezervisana – samo za Srbe, a ne i za Bošnjake, onda je jasno da ne vjeruje u Bosnu i Hercegovinu kao zemlju ravnopravnih naroda i građana.

Bosanska stranka je, za razliku od svih drugih, imenovanjem svoga kandidata za predsjednika Republike Srpske, jasno stavila do znanja da se ne odriče prava na cijelu Bosnu i Hercegovinu, niti političke ravnopravnosti svih naroda na svakoj stopi ove države.

Postoje na stotine decidnih dokumenata i pokazatelja koji svjedoče o ulozi Alije Izetbegovića u političkom i nacionalnom srozavanju bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Politički, a kako se najavljuje i teroristički atak na Bosansku stranku, zbog kandidature u Republici Srpskoj, samo je jedan u nizu dokaza o tvorcu bošnjačkog i bosanskog umiranja.

Na kraju, ako Alija Izetbegović smatra da je “antibosanski čin” to što i Bosanska stranka, kao i svi drugi, nije svojim odustajanjem podržala izbor Biljane Plavšić, onda bi morao znati da normalan Bošnjak i Bosanac ne može podržavati osobu koja je čestitala pokolj nedužnih civila u Bijeljini. Ta želja Alije Izetbegovića i svih drugih stranaka da na funkciju predsjednika Republike Srpske bude izabrana osoba koja je bila prvi saradnik ratnog zločinca Radovana Karadžića, te jedan od ideologa genocidnog inžinjeringa – za Bosansku stranku više je od nemorala, bezobrazluka i sramote. Uz to, dosadašnje predsjednikovanje Biljane Plavšić nije donijelo ni jedan pozitivan pomak na planu povratka ljudi kućama i realizacije postulata Dejtonskog sporazuma.

Bosanska stranka istup Alije Izetbegovića ne može nazvati političkim, već moralnim sljepilom, jer je njegova politička borba za Biljanu Plavšić isto što i legalizacija genocida, etničkog čišćenja i uništenja Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

27.09.1998.

You may also like...