30.07.2018. – u povodu političke šutnje domaćih zvaničnika i odobravanja mirnodopske okupacije BiH od strane Republike Hrvatske, početkom gradnje Pelješkog mosta i zatvaranjem jedinog izlaza države koji je otvoren prema cijelom svijetu

Nedopustiva je politička šutnja domaćih zvaničnika i odobravanje mirnodopske okupacije BiH od strane Republike Hrvatske, početkom gradnje Pelješkog mosta i zatvaranjem jedinog izlaza države koji je otvoren prema cijelom svijetu, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Domaći zvaničnici su dužni reagovati podnošenjem tužbe Međunarodnom sudu pravde u Hagu i Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer  niko nema pravo pristati na okupaciju države trajnim zatvaranje jedinog morskog izlaza BiH u svijet. BOSS je još od 2006. godine redovno upozoravao na protudržavna djelovanja domaćih političara u vezi gradnje Pelješkog mosta, jer bi hrvatski most prelazio preko teritorijalnih voda, odnosno suverenog morskog prostora BiH, a gradnja mosta onemogućuje i gradnju luke u Neumu, koja bi zbog izrazitih priobalnih povoljnosti obezbijedila ekonomski prosperitet cijeloj BiH, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

30.07.2018.  

You may also like...