30.09.2002. – u povodu novog pokusaja zataskavanja sumnjivih okolnosti vezanih za uvoz psenice u BiH iz SR Jugoslavije

Press konferencija

u povodu novog pokušaja zataškavanja sumnjivih okolnosti vezanih za uvoz pšenice u BiH iz SR Jugoslavije

 

Federalni poslanik Mirnes Ajanović i predsjednički kandidat BOSS-a Faruk Balijagić, putem današnje press konferencije upoznali su javnost da je, nakon više urgencija Bosanske stranke, federalni premijer Alije Behmen aktom br: 03-02-520/2002, od 18.09.2002., od federalnih ministarstava zdravstva i trgovine, zatražio hitan odgovor u povodu dostavljenih dokaza – da je u Federaciju uvezeno 19.982 tona pšenice iz SR Jugoslavije, bez validnog bh. certifikata o radiološkoj ispravnosti.

Premijer Behmen je pokrenuo istragu nakon što je federalni poslanik Mirnes Ajanović prezentirao činjenice o mogućoj kriminalnoj pozadini uvoza – prvobitno 5.000 a zatim još 15.982 tone jugoslovenske pšenice – kojom prilikom je ukazao na propuste nadležnih organa da izvrše radiološku kontrolu pšenice prilikom ulaska na područje F BiH.

Dokazi koje je prikupila i prezentirala Bosanska stranka, nedvosmisleno ukazuju na postojanje kriminogenih skupina unutar BiH, koje nastavljaju provedbu dogovora Tuđman-Milošević, što ilustruje i činjenica – da se funkcioner HDZ-a i šef opštinske inspekcijske službe Unger Zlatko, na zahtjev BOSS-a u svom dopisu (br: 08-20-5761/02) oglasio nenadležnim da ispituje kontaminiranost pšenice, da bi nekoliko dana nakon zahtjeva BOSS-a tužilaštvu za istragu, kao nenadležan organ, dostavio – neku pšenicu na analizu Veterinarskom institutu, očigledno, samo da bi se dobilo pokriće o navodnoj radiološkoj ispravnosti uvezene pšenice.

Pokrenuta istraga dokazuje tvrdnju BOSS-a da postoji osnov sumnje, da su spornim uvozom izvršena krivična djela unošenja opasnih materija i proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih životnih namirnica, što dokazuje, da tužba koju po nalogu hrvatskog tajkunskog lobija medijski eksploatiše rukovodstvo Mlina d.o.o. “Husinski rudar” Ljubače, predstavlja još jedan pokušaj skretanja pažnje sa istrage o uvozu sumnjive jugoslovenske pšenice na predsjednika BOSS-a i federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića.

 

30.09.2002.

You may also like...