PROČITAJTE: Prezentiranje dokaza o nezapamćenoj

u povodu prezentiranja dokaza o nezapamćenoj zloupotrebi državne izborne institucije u svrhe služenja vladajućim stranaka i odmazde prema opoziciji

Svim domaćim i brojnim stranim medijima, kao i ambasadama u BiH, Bosanska stranka je dostavila dokaze o brutalnoj zloupotrebi Centralne izborne komisije od strane predsjednice Irene Hadžiabdić i ostalih članova u slučaju neosnovanog kažnjavanja BOSS-a i Mirnesa Ajanovića, zbog navodnog korištenja jezika mržnje u izbornom periodu. Pored činjenice da je saopštenje za javnost CIK-a (podmuklo) prezentirano nekoliko sati pred izbornu šutnju, kada nije bilo moguće reagovati, BOSS i Mirnes Ajanović su Sudu BiH dostavili žalbu u kojoj su na dvadeset stranica prezentirani brojni dokaza zakonske nemogućnosti – ne samo izricanja bilo kakve kazne BOSS-u i Mirnesu Ajanoviću, nego i nemogućnosti vođenja postupka. Prvo, Centralna izborna komisija je prekršila brojne odredbe Zakona o upravnom postupku BiH onemogućivši BOSS i Mirnesu Ajanoviću ućešće u postupku, jer je Odluka o kazni određena i objavljena prije nego što je dostavljeno obavještenje o pokretanju postupka. Drugo, odredbama Izbornog zakona BiH u članu 6.2 nije moguće voditi postupak po službenoj dužnosti protiv kandidata političke stranke, a odredbom člana 7.3 stav (1) tačka 7. nije moguće voditi postupak protiv političke stranke, što dokazuje apsolutnu zakonsku neosnovanost vođenja postupka i protiv Mirnesa Ajanovića i protiv BOSS-a. Treće, u žalbi su prezentirane prethodne i sadašnje Odluke CIK-a i Suda BiH po prigovorima za navodno korištenje jezika mržnje, gdje je jasno odlučeno da nema osnovanosti za vođenje postupka jer se radi o pravu na iznošenje stava o političkim protivnicima, pravu političke stranke na dobijanje više glasova od političkih protivnika, a, na kraju, da bi se mogla izreći kazna, i kada bi se radilo o iznošenju jezika mržnje, mora doći do prouzrokovanja nasilja ili mržnje, jer se ne može neko kažnjavati za mogućnost, kako je to odlučio Sud BiH. Navedene presude Suda BiH i CIK-a dostavljene u prilogu i naprijed navedeno dokazuje nezapamćenu zloupotrebu državnih institucija u cilju služenja interesima vladajućih stranaka radi odmazde i nanošenja štete opoziciji u izbornom periodu.

Prilog:

Rješenje Suda BiH broj Iž-16/02 od 17.10.2002. godine – odbijen prigovor za kršenje pravila ponašanja iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, citiramo: “Smisao ove odredbe se odnosi samo na eventualno prouzrokovano nasilje ili širenje mržnje”.

Odluka CIK-a BiH broj: 02-50-3704/04 od 06. 09. 2004. godine i Rješenje suda BiH broj: Iž-13/04 od 20. 09. 2004. godine – odbijen prigovor za kršenje pravila ponašanja iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH – pravo na “iznošenje stava o političkim protivnicima”.

Odlukom Centralne izborne komisije BiH 05-1-07-5-319/10 od 24. 09. 2010. Godine – odbijen prigovor za kršenje pravila ponašanja iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, na prigovor na izjave da će SNSD sve rušiti što Bošnjaci hoće, jer žele Srpsku zauvijek, CIK BiH utvrdila da – to nije jezik mržnje, ističući da se svaki govor koji predstavlja političko djelovanje i politički stav ne može tretirati govorom mržnje ili jezikom koji podstiće na nasilje.

Odluka CIK-a broj 05-1-07-5-319/10 od 24. 09. 2010, što je potvrdio i Sud BiH broj: Iž-69/10 od 13.10.2010. godine – odbijen prigovor za kršenje pravila ponašanja iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH – radi se o obliku izražavanja političkih stavova političkog subjekta kako bi u periodu izborne kampanje navedena stranka uspjela osigurati veći broj glasova birača na predstojećim izborima u odnosu na druge političke stranke.

18.10.2010.

FAKSIMILI DOKUMENTACIJA

[Best_Wordpress_Gallery id=”2” gal_title=”Dokazi”]

You may also like...