Saopštenje za javnost u povodu raskrinkane namjere federalne vlasti da ponižavanjem rudara poveća cijenu struje domaćinstvima

Gosti Centralnog dnevnika Face TV (27. 11. 2021. godine) direktor Elektroprivrede BiH i sindikalni predstavnici rudara, pored raskrinkavanja bezobrazno velikih primanja menadžmenta i preko 5.000 KM mjesečno, dokazali su upozorenja BOSS-a da je federalna vlast, kojom u saradnji sa HDZ-om upravlja Bakir Izetbegović i SDA preko njihove marionete Fadila Novalića, namjerno dovela rudnike u teško stanje, kako bi simpatije građana prema rudarima i protestima kojima se suprotstavljaju lošoj vlasti iskoristili u svrhe povećanja struje domaćinstvima i to u iznosu od 60 odsto, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Tješenje građana da će se menadžment Elektroprivrede BiH sturiti kako ne bi došlo do tolikog povećanja, ali da su prinuđeni poskupiti struju domaćinstvima, razlog je više da nova Husinska buna rezultira smjenom svih učesnika i saučesnika namjere povećanja struje domaćinstvima, prijetnjama uskraćivanjem centralnog grijanja i ponižavanjem rudara.

Nemarno trošenje rudarskog novca na vladajuće stranke, nekorisne projekte, preogroman birokratski stranačko-uhljebljeni aparat, netransparentan utrošak novca, privatizovanje rudnika, namjerno dovođenje rudnika u negativno poslovanje bez obzira na teški rad rudara, nepostojanje strateškog plana za razvoj rudarstva u BiH i nepostojanje ministarstva rudarstva BiH koje bi upravljalo bogatim prirodnim bogatstvima u našoj zemlji, te lično-interesna politika gotovo je uništila industriju koja hrani i održava državu i rudarske porodice, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.