Zvanični prijedlog OHR-u za održavanje vanrednih izbora zbog probijanja ustavnih rokova za imenovanje Vlade FBiH

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je Visokom predstavniku u BiH prijedlog za rješavanje problema probijanja ustavnih i zakonskih rokova za imenovanje Vlade FBiH – na način da izvrši izmjenu Izbornog zakona BiH i donese odluku o provođenju vanrednih izbora, koji bi se održali 1. oktobra 2023. godine, s obzirom da se i redovni izbori objavljuju početkom maja.

Nezavisno do aktuelnog problema neizbora federalne izvršne vlasti potrebno je u Izbornom zakonu BiH definisati mogućnost vanrednih izbora, jer su građani taoci četverogodišnjeg mandata izabranih zvaničnika bez obzira da li otvoreno djeluju protiv interesa građana i države, a norma vanrednih izbora bi sigurno izrazito djelovala na povećanje stepena ozbiljnosti svih izabranih stranaka i političkih zvaničnika u toku mandata.

Potrebno je u Izbornom zakonu BiH propisati i uslove za obezbjeđenje vanrednih izbora na način da se po automatizmu održavaju u slučaju nepoštivanja ustavnih ili zakonskih rokova za formiranje vlasti, i izvršne i zakonodavne na svim nivoima vlasti od lokalnog do državnog nivoa, kao i da se obezbijede načini prikupljanja potpisa građana i određen broj potpisa za proglašenje vanrednih izbora za svaki nivo vlasti.

Funkcija Visokog predstavnika u BiH posebno je definisana u dijelu djelovanja u interesu BiH tamo gdje domaće vlasti to nisu u mogućnosti, a svakako se ne može očekivati da će bilo koji izabrani zvaničnik ili politička stranka ili većina u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojiti izmjenu Izbornog zakona BiH o uvođenju vanrednih izbora jer bi to bilo protiv njihovog interesa, obzirom da bi sami sebi uskratiti pravo na neprikosnoveni četverogodišnji mandat bez obzira kako djelovali u međuvremenu, istakao je Mirnes Ajanović u dopisu Visokom predstavniku u BiH.

U prilogu dostavljamo izvod iz emisije Face to Face, Face TV, gdje je Mirnes Ajanović javnosti prezentirao razloge za uvođenje i organizaciju vanrednih izbora: https://youtu.be/JO72ynAIyhs kao i link cijele emisije gostovanja Mirnes Ajanovića na Face TV: https://www.youtube.com/watch?v=M1v0v-MkwOk.

You may also like...