02. septembar 2000.

u povodu otvorenog zahtjeva OHR-u i OSCE-u za sankcionisanje načelnika Selima Bešlagića koji je na sjednici Opštinskog vijeća Tuzla grubo vrijeđao vijećnika Mirnesa Ajanovića

Bosanska stranka poziva nadležna tijela OHR-a i OSCE-a da preuzmu dokaze o grubom vrijeđanju vijećnika Bosanske stranke, Mirnesa Ajanovića od strane načelnika Selima Bešlagića na jučerašnjoj sjednici Opštinskog vijeća Tuzla.

Bosanska stranka traži od OHR-a i OSCE-a da u razmatranju ovog slučaja uzmu u obzir činjenicu da je vijećnik Mirnes Ajanović izvrijeđan zbog toga što je u skladu sa poslovnikom postavio vijećničko pitanje o distribuciji pokvarenog sira penzionerima i djeci bez roditelja, kao i o zloupotrebi položaja načelnika i sticanju ogromne protuzakonite materijalne dobiti u slučaju privatizovanja opštinskih dokumenata putem knjige “Grad i čovjek”.

Naime, odmah na početku sjednice, nakon što je u okviru poslaničkih pitanja zatraženo od načelnika da odgovori da li će protuzakoniti prihod od knjige uplatiti na račun Doma za djecu bez roditeljskog staranja – Selim Bešlagić je prekršivši poslovničku obavezu da odgovori – vijećnika Ajanovića nazvao “budalom” i napustio sjednicu.

Time su grubo prekršeni Pravila i propisi Privremene izborne komisije, Statut i Poslovnik Opštinskog vijeća shodno kojima je načelnik obavezan savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost i odgovarati na vijećnička pitanja.

Bosanska stranka smatra da je posebno zabrinjavajuća činjenica da su se vijećnici SDP-a, koji čine apsolutnu većinu u Opštinskom vijeću, oglušili o grubom nepoštivanju zakonodavne i izvršne vlasti od strane načelnika.

Bosanska stranka od OHR-a i OSCE-a u ovom slučaju očekuje nepristrasnost, objektivnost, kao i odlučnost koju pokazuju kada su u pitanju stranke i funkcioneri koji nisu SDP.

You may also like...