14. septembar 2000.

u povodu odgovornosti Visokog predstavnika i Šefa Misije OSCE-a u BiH za odgađanje prijema BiH u Vijeće Evrope

Bosanska stranka smatra da su Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič i šef Misije OSCE-a u BiH Robert Beri najodgovorniji za nedonošenje stalnog izbornog zakona, koji je ostao jedina prepreka članstvu BiH u Vijeću Evrope.

OHR nije iskoristio svoja ovlaštenja da proglasi Ustavom usklađen stalni izborni zakon, niti je sankcionisao OSCE zbog provođenja neustavnog izbornog procesa. Takođe, OSCE nije ispunio svoju obavezu da nakon odbijenog neustavnog Nacrta stalnog izbornog zakona, ponovo u parlamentarnu proceduru ponudi izborni zakon usklađen sa bh. ustavima i Dejtonskim sporazumom.

BOSS poziva gospodu Volfganga Petriča i Roberta Berija da zaustave protuustavni izborni proces i daju lične garancije Vijeću Evrope da će iskoristiti svoja ovlaštenja i obavezu izrade nacrta stalnog izbornog zakona, usklađenog sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom – na osnovu kojeg bi bh. organi mogli provesti opšte izbore u aprilu 2001. godine.

To je posljednja šansa da Bosna i Hercegovina, krajem septembra, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća Evrope – bude primljena u članstvo vodećih evropskih zemalja.

Bosanska stranka upozorava da insistiranje na održavanju protuustavnih i protudejtonskih izbora u novembru ove godine, nije ništa drugo nego još jedan korak dalje od članstva BiH u Vijeću Evrope, odnosno još jedno nepravedno kažnjavanje bh. građana.

You may also like...