10. maj 2000.

u povodu neregularnosti u implementaciji projekta izgradnje kanalizacione mreže za naselje Šićki Brod

Bosanska stranka je već upozoravala javnost na neregularnosti u implementaciji projekta izgradnje kanalizacione mreže u naselju Šićki Brod, kao i na potrebu pokretanja odgovornosti nadležnih opštinskih organa za protupropisno i neodgovorno rukovođenje projektom.

Tragično nastradali desetogodišnjak Adis Aljić, koji se od 4. V 2000. nalazi u životnoj opasnosti nakon ranjavanja, protupropisno uskladištenom betonskom cijevi – žalosna je posljedica neodgovornosti i nestručnosti opštinske Građevinske komisije, koja je dozvolila da izvođač radova na projektu kanalizacione mreže u MZ Š. Brod, uskladišti betonske cijevi na najfrekvetnijem dječijem igralištu, u dvorištu osnovne škole. Tek nakon nesreće opštinska vlast, odnosno nadležni opštinski organi i izvođač radova, našli su za shodno da betonske cijevi obezbjede kako ne bi došlo do nove nesreće.

Zabrinjavajuće su izjave pojedinih članova ove Komisije koji odgovornost za stradanje maloljetnog Adisa stavljaju na teret njegovih roditelja koji su, prema “stručnom” mišljenju Građevinske komisije, odgovorni što se dijete igralo u školskom dvorištu.

Građani MZ Š. Brod su u nekoliko navrata, a posljednji put dva dana pred početak radova, bezuspješno pokušavali izgradnju kanalizacione mreže staviti u zakonske i tehničko-bezbjednosne okvire – ali se opštinska vlast oglušila o njihove proteste. Građani su svoje nezadovoljstvo izrazili i putem peticije upućene organu Mjesne zajednice, u kojoj su zahtijevali održavanje sastanka sa opštinskim povjerenikom za MZ Š. Brod. Traženi sastanak nikada nije održan a izvođač radova UNIOINVEST HIDROMONTAŽA krenuo je sa radovima uprkos protivljenju građana.

Neodgovornost opštinske vlasti koja se po ko zna koji put oglušila na zahtjeve građana MZ Š. Brod, i nonšalatno ponašanje opštinske Građevinske komisije koja je dozvolila skladištenje betonskih cijevi na dječije igralište – nesmije ostati bez zakonskih sankcija.

Bosanska stranka zahtijeva od nadležnih istražnih organa hitnu akciju sankcionisanja svih osoba koje su svojom nestručnošću ili neodgovornošću stvorile okolnosti koje su dovele do pomenute nesreće. BOSS zahtijeva i istragu o načinu utroška sredstava za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Š. Brod – iz razloga što je načelnik Opštine u svom zvaničnom izvještaju o radu za protekli period naveo da je pomenuti projekat implementiran tokom 1999. godine.

You may also like...