09. maj 2000.

u povodu Dana pobjede nad fašizmom

U povodu 9. maja Dana pobjede nad fašizmom Bosanska stranka upozorava domaću i stranu javnost, i predstavnike međunarodne zajednice na sve prisutniji neofašizam na području BiH – koji se između ostalog ogleda i kroz davanje imena ulicama po fašistima, domaćim izdajnicima i saradnicima okupatora iz Drugog svjetskog rata. Desetogodišnji trend uklanja antifašističkih simbola, koji provodi aktuelna vlast, ostavio je vidne tragove u bh opštinama – i otvorio put za širenje novog svjetskog vala fašizma.

Opština Zenica je samo jedan od primjera kako izgleda deset najtežih godina u kojima je aktuelna vlast bila sa građanima – i kako su u ime tzv. demokratije školama i drugim obrazovno naučnim ustanovama koje su najvažnija karika u edukaciji svijesti građana – nasilno oduzeta sva antifašistička obilježja, kako je glavnoj gradskoj ulici oduzeto ime jednog od najvećih antifašista i velikana 20-og stoljeća – maršala Tita i kako su fabrikama i rudnicima oduzeta imena radničkih prvaka antifašista. Građanima Zenice je na taj način oduzeto pravo na vlastitu istoriju i uskraćen legitimitet zasluga za rušenje fašizma u usvijetu. Slučaj zeničke škole kojoj je vlast oduzela naziv “Zenički partizanski odred” takođe predstavlja direktan atak na dokazane vijednosti antifašističke borbe Zeničana, posebno 349 zeničkih partizana koji su svoje živote dali boreći se u legendarnom odredu.

Svjetski Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, najznačajniji događaj 20-og vijeka i jedan od najznačajnijih događaja u istoriji uopšte, dan kada su prije pedeset i pet godina antifašisti iz cijelog svijeta porazili fašističku Njemačku – dodatno nas obavezuje na jačanje tradicije antifašizma, i time na rezolutnu akciju protiv svih onih koji uklanjanjem antifašističkih simbola utiru put neofašizmu.

Bosanska stranka tim povodom izražava podršku odluci boraca, nosilaca priznanja Zlatni ljiljan, sa područja ZE-DO Kantona da uvedu tradiciju okupljanja za 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Pravljenje ove paralele koja objedinjuje borbu protiv fašizma 1941-45. i 1992-95 predstavlja značajan doprinos reinauguraciji antifašistiučkih obilježja i tradicija u BiH.

Bosanska stranka poziva sva buduća opštinska vijeća u BiH da u povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, i 25. maja, Dana mladosti – vrate nazive ulicama koje su nosile ime maršala Tita, i ostala antifašistička obilježja koja su u prethodnom periodu oduzeta raznim ustanovama i institucijama.

You may also like...