18. januar 2000.

u povodu aktuelne situacije u DOO Željezara Zenica i BH Steel Company

Bosanska stranka ističe da su sva događanja posljednjih mjeseci koja se vezuju za početak rada BH Steel Company – smišljena taktika kako bi se prevarili radnici, obezvrijedilo preduzeće pred veliku privatizaciju, a višemilionski kredit podignut u ime građana, navodno za početak proizvodnje, potrošio u neke sasvim druge, za sada nepoznate svrhe.

Brojne činjenice potvrđuju navedenu tezu, prije svega članovi Sporazuma o prestanku radnog odnosa sa Željezarom Zenica koji su radnici morali potpisati prije dobivanja rješenje o zasnivanju radnog odnosa sa BH Steel Company. Član ovog Sporazuma po kojem se Željezara odriče svih potraživanja prema radnicima potpisnicima Sporazuma samo je alibi za drugi član u kojem stoji da se «radnik odriče svih potraživanja prema Željezari dospjelih do 31.12.1998, kao i zahtjeva koje je eventualno istakao u tužbama protiv Željezare Zenica». Time su radnici dovedeni u poziciju da ne mogu potraživati neisplaćene zarade koje im duguje Željezara.

Bosanska stranka upozorava da se radi o triku kojim se, dijeljenjem Željezare na DOO Željezaru Zenica i BH Steel Company, izbjeglo plaćanje radničkih potraživanja prema Željezari. U ovoj prevari na koju su nasjeli radnici, nemalu ulogu odigrao je kopredsjedavajući Vijeća ministara Haris Silajdžić – koji je zloupotrijebio povjerenje radnika Željezare, ali i javnosti, u korist stranačke i lične promidžbe. Još jedna činjenica koja potvrđuje tvrdnju da je u Željezari i BH Steel Company na snazi kriminal i korupcija, jeste postojanje više formalnih i neformalnih grupa koje prema vlastitim tvrdnjama štite prava radnika obespravljenih u ova dva preduzeća – a postoje osnovane sumnje da jedna ili više njih štititi nečije druge interese. Stvaranje animoziteta između radnika i radnika na čekanju pokazuje da se radi o razbijanju radničkog jedinstva jer neko, očigledno, opravdano računa da razjedinjeni radnici neće moći ostvariti svoja prava niti spriječiti krčmljenje imovine koju su godinama stvarali svojim radom.

Ne ulazeći u namjere i stavove bilo koje formalne i neformalne grupe koja za sebe tvrdi da zastupa radnike, Bosanska stranka podržava isključivo zahtjeve radnika, i onih koji rade i onih koji su na čekanju – i poziva nadležne organe na zaštitu njihovog prava na rad.

Neshvatljivo je da je uz ovakav javašluk direktor Željezare dobio nagradu Menadžer godine 1999. za području ZE-DO kantona. Simptomatično je i da g. Kulović pored direktorske fotelje zauzima i mjesto predsjednika Upravnog odbora BH Steel Company i predsjednika Upravnog odbora Rudnika Zenica.

Bosanska stranka zahtijeva od nadležnog tužilaštva da zbog aktuelnog stanja u Željezari i BH Steel Company, izda nalog financijskoj policiji kako bi se provjerilo poslovanje ovih firmi. BOSS poziva g. Silajdžića da zbog svojih izjava vezanih za početak rada BH Steel Company – prevaziđe pretjeranu spoznaju vlastite veličine i nađe u sebi dovoljno savjesti da podnese ostavku.

You may also like...