03. april 2000.

u povodu iznošenja grubih neistina od strane Službe za inspekcijske poslove Opštine Tuzla – a u vezi navoda Bosanske stranke o sprječavanju predizborne kampanje BOSS-a od strane Službe za inspekcijske eposlove, odnosno opštinske vlasti u Tuzli

Danas, 2. IV 2000. u 11 sati i 55 minuta na izbornom štandu Bosanske stranke, putem kojeg se građanima Opštine Tuzla prezentiraju fotografije o neradu Opštinske vlasti – došlo je do ponovnog, grubog onemogućavanja predizborne kampanje Bosanske stranke od strane Opštinske vlasti.

Inspektori opštinske Službe za inspekcijske poslove, Čosičkić Sead, Karabegović Zdenka i treće lice koje se nije htjelo predstaviti, pod izgovorom da se radi o korištenju javne površine, pred velikim brojem prisutnih građana pokušali su ukloniti pano sa fotografijama o neradu opštinske vlasti koji BOSS prezentira po mjesnim zajednicama Opštine Tuzla – iako je BOSS o svojim aktivnostima uredno obavijestio nadležne organe i institucije, IPTF, Lokalnu izbornu komisiju i organe MUP-a.

Navodi koje je o ovom slučaju putem medija iznijela Služba za inspekcijsle poslove Opštine Tuzla, predstavljaju grubu neistinu i poušaj obmanjivanja građana – što se jasno vidi iz svakog stava koji je o incidentu putem medija objavila ova opštinska služba. Prije svega nije tačno da se radi o incidentu ispred zgrade Opštine Tuzla, jer kao su se uvjerili i mnogobrojni prisutni građani, incident se dogodio na području mjesne zajednice sjenjak. I službenom zabilješkom MUP-a TK koji je sačinjen na osnovu prijave Bosanske stranke, konstatuje se da su inspektori Službe za inspekcijske poslove Optine Tuzla pokušali ukloniti izborni štand na lokaciji Brčanskoj Malta koja se nalazi na području mjesne zajednice Sjenjak. Takođe je netačna i informacija kojom se tvrdi da inspektori opštinske Službe za inspekcije poslove nisu izlazili na teren 2. IV kada se incident dogodio – što se jasno vidi izi zapisnika sačinjenog od strane inspekcije i fotografija koje su tom prilikom načinjene, a koji su prezentirani putem današnje press konferencije.

O svim detaljima vezanim za pomenuti incident, odnosno o onemogućavanju predizborne kampanje BOSS-a i lažnih informacija koje u vezi s tim iznosi opštinska vlast u Tuzli, odnosno vladajući SDP – Bosanska stranka je obavijestila OHR, OSCE i Izbornu apelacionu potkomisiju.

Ovaj novi incident je još jedan primjer totalitarnosti opštinske vlasti, odnosno SDP-a koji čak i u izbornoj kampanji krši pravila i propise OSCE-a, narušava demokratske slobode i uskraćuje pravo građanima na tačno informisanje.

Obzirom da se očigledno radi o pokušaju sprječavanja Bosanske stranke da upozna građane o neradu opštinske vlasti u protekloj godini, odnosno o grubom onemogućavanju predizborne kampanje – Bosanska stranka je uputila Žalbu Izbornoj apelacionoj potkomisiji, OHR-u i   OSCE-u, da sankcionišu nedemokratsko, tolatalitarističko ponašanje vladajućeg SDP.

You may also like...