03. maj 2000.

u povodu otkrivanja spomenika Josipu Brozu Titu

Bosanska stranka će sutra, na Partizanskom spomen-groblju u Tuzli – u 15 sati i 5 minuta otkriti spomenik Josipu Brozu Titu, u povodu 20-te godišnjice od njegove smrti, i poziva građane da svojim prisustvom otkrivanju spomenika odaju počast jednom od najvećih antifašista u istoriji čovječanstva. Bosanska stranka upućuje javni poziv i svim bh opštinama da zvukom sirena odaju počast maršalu Titu.

Spomenik Josipu Brozu biće postavljen u blizini spomenika palim antifašistima, kojima je Tito komandovao prilikom oslobođenja grada Tuzle, prvog i najvećeg slobodnog grada u porobljenoj Evropi.

Bosanska stranka zahvaljuje sponzorima koji su uložili poseban trud na izradi postamenta i biste – firmi “Granit”, odnosno poznatom tuzlanskom kamenorescu Muhamedu Glumčeviću i radnicima tuzlanskog “Elir-a”.

Nakon više od deset godina uklanjanja i skrivanja svih elemenata koji svjedoče o antifašističkoj tradiciji naroda BiH, a što su činile i čine zvanične vlasti svih ex Jugoslovenskih republika – otkrivanje spomenika Josipu Brozu Titu, istinskom ocu državno-pravnog kontinuiteta BiH, predstavlja prvu zvaničnu reinauguraciju antifašističkih obilježja na području bivše Jugoslavije.

Dvije decenije od smrti jednog od najvećih velikana 20-tog stoljeća Josipa Broza Tita, nezaobilazan su povod da Bosna i Hercegovina i njeni građani, otkrivanjem spomenika iskažu počast koju mu dugujemo kao čuvaru i reformatoru bh državnosti, i čovjeku koji je dokazao da narodu može biti dobro – za razliku od onih koji su poslije Tita, pod paskom tzv. demokratije, građanima život učinili nemogućim, namećući im mononacionalne koncepte i feudalno-pljačkaški kapitalizam.

Građani BiH će odavanjem počasti Titu još jednom pokazati da ne pristaju na odricanje vlastitih zasluga za rušenje fašizma u svijetu – jer istorija je pokazala da narodi koji pristanu da im se oduzme prošlost, postaju narod bez budućnosti.

Obzirom da opštinske vlasti u BiH nisu odgovorile na otvoreni poziv BOSS-a da se aktivno uključe u kampanju reinauguracije spomena na maršala Tita – BOSS će se u narednom periodu aktivno angažovati da i građani drugih bh opština ostvare svoja prava na obilježavanje antifašističkih tradicija.

You may also like...