22. august 2000.

u povodu skrnavljenja spomen-biste Josipa Broza Tita

Bosanska stranka najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja spomen-biste Josipa Broza Tita na Partizanskom spomen-groblju u Tuzli, učinjen od strane za sada nepoznatih lica.

Međutim, Bosanska stranka podsjeća javnost da je bista, još od postavljanja u povodu         20. godišnjice od smrti Josipa Broza Tita, smetala ne samo nacionalistima nego i predstavnicima SDP-a, o čemu svjedoči podatak da otkrivanju spomenika nisu prisustvovali zvaničnici opštinske vlasti, iako je BOSS insistirao da Opština kao društveno-politička zajednica, treba da bude nosilac aktivnosti oko postavljanja i otkrivanja biste maršala Tita.

Nažalost, desilo se da i predstavnici tuzlanskog SUBNOAR-a za Dan ustanka naroda BiH i Dan borca, prilikom polaganja cvijeća na spomenik palim borcima, prolaze pored spomenika svog Vrhovnog komandanta – a da ne odaju počast i polože cvijeće.

Indikativno je da je bista bila nepodobna ne samo za nacionaliste – nego i za neke druge, te je i ovaj vandalski čin povod da se Bosna i Hercegovina i njeni građani jasno i glasno deklarišu u pogledu zahvalnosti koju dugujemo čuvaru i reformatoru bosanskohercegovačke državnosti – Josipu Brozu Titu. Antifašistička tradicija Bosne i Hercegovine obavezuje građane na njegovanje uspomene na jednog od najvećih antifašista u istoriji čovječanstva, na čovjeka koji je najzaslužniji za održavanje ZAVNOBiH-a i obnavljanje državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Skrnavljenja antifašističkih simbola i spomenika, koja se provode već deset godina, predstavljaju prisiljavanje bh. naroda da se odreknu vlastitih zasluga za rušenje fašizma.

Bosanska stranka zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da se hitno preduzmu odgovarajuće mjere u cilju pronalaženja počinilaca i da se   obavijesti javnost o rezultatima istrage.

You may also like...