12. maj 2000.

u povodu zahtjeva Bosanske stranke PIK-u za regularno provođenje izbora za OV Tuzla

Bosanska stranka je više puta upozoravala javnost da izborni rezultati u opštini Tuzla nisu stvarni odraz volje birača već rezultat drastičnog kršenja Pravila i propisa Privremene izborne komisije i izbornih odredbi iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH od strane SDP-a – zbog čega je Privremenoj izbornoj komisiji upućena Žalba i zahtjev za ponavljanje izbora u Opštini Tuzla.

Prema zvaničnom izvještaju, za Opštinu Tuzla registrovano je 79.991 birača, od kojih je glasalo tek 34.672, što predstavlja 43,34 % registrovanog biračkog tijela.

Neregularnost izbora u Tuzli, posebno kada se uzmu u obzir lokalni izbori iz 1997. godine kada je glasalo 87,91 odsto birača – posljedica su manipulacija od strane opštinske vlasti, odnosno biračkih odbora postavljenih od strane SDP-a i povjerenika u mjesnim zajednicama postavljenih od načelnika Opštine. Rezultat njihovog formiranja biračkih spiskova je da su članovi i simpatizeri SDP-a mogli glasati bez problema, na biračkim mjestima na kojima su glasali i prije, dok su ostali birači bez ikakvog prethodnog obavještenja razmješteni po drugim glasačkim mjestima – čime im je onemogućeno glasanje. Građani su nakon ponižavajućeg čekanja od nekoliko sati na jednom glasačkom mjestu zbog manipulacija SDP-a morali odustati od glasanja.

Jasno je da je opštinska vlast biračke spiskove upotrijebila kao sredstvo za manipulaciju biračkog tijela, sa ciljem da birači odustanu od glasanja – a sve u funkciji zadržavanja na vlasti. U tu svrhu SDP je iskoristio i sve mogućnosti totalitarne vladavine, uključujući i manipulaciju medijima pod kontrolom opštinske vlasti.

Bosanska stranka ponovo zahtijeva da shodno demokratskim obavezama šef Misije OSCE-a u BiH gosp. Robert Beri i Privremena izborna komisija – u skladu sa svojim mandatom i Pravilima i propisima član 14.75 ponište izborne rezultate i shodno članu 14.80 organizuju ponavljanje izbora, kako bi se građanima omogućilo regularno glasanje.

U suprotnom Privremena izborna komisija će dati javni legitimitet manipulacijama vladajuće stranke i time direktno učestvovati u kršenju demokratskih principa međunarodne zajednice.

You may also like...