23. mart 2000.

u povodu pokušaja onemogućavanja revizije Izvještaja o radu načelnika Tuzle za protekli period – od strane SDP-a

Bosanska stranka je u više navrata upozoravala javnost na nezakonitosti u radu opštinskih struktura vlasti – što je dodatno potvrđeno novim dokazima koje je BOSS prezentirao putem svoje zadnje press konferencije. Na osnovu činjenica koje su tom prilikom iznešene osnovano se može sumnjati da je i Izvještaj o radu načelnika za protekli period lažiran prikaz utroška sredstava, posebno u dijelu gdje se govori o projektima navodno implementiranim u tuzlanskoj MZ Šićki Brod. Uprkos tome saopštenjem za javnost se oglasio SDP – pokušavajući neargumentovano i prema tome neuspješano demantovati iznesene činjenice. Tim povodom, građani mjesne zajednice Šićki Brod uputili su SDP-u i načelniku Tuzle Otvoreno pismo čiji su sadržaj prezentirali putem press konferencije Bosanske stranke. U pismu se kaže:

“Mi građani MZ Šićki Brod odgovorno tvrdimo da Projekat izgradnje kanalizacione mreže za MZ Šićki Brod, koji se navodi u Izvještaju o radu načelnika za protekli period, nikada nije implementiran na području ove MZ. Svi koji tvrde da je 150.000 KM utrošeno u realizaciju ovog projekta, a to su u prvom redu načelnik i SDP – očigledno žele spriječiti reviziju načelnikovog Izvještaja, obmanjujući pri tome javnost i čineći krivično djelo. Ono što je tačno je to – da postoji razlika između podataka o utrošenim sredstvima koji su evidentirani kod nadležne opštinske službe i podataka koje o tim sredstvima navodi načelnik Tuzle u svom Izvještaju o radu, koji je 4. III 2000. prezentirao građanima ove MZ. Revoltirani smo što oba izvještaja navode projekte koji nikada nisu implementirani na području ove MZ.

Takođe, u dokumentu nadležne opštinske službe, br 16/2000 od 3. II 2000 koji je ovjeren od strane opštinskog povjerenika za MZ Š. Brod Suljić Mehmeda, na području ove MZ u 1998. utrošeno je 336.525 KM, dok je prema izvještaju načelnika količina utrošenih sredstava je 130.525 KM. Nadalje, prema Izvještaju načelnika, u 1999. godini za projekte u MZ Š.Brod utrošeno je 992.569 KM –dok izvještaj nadležnog opštinskog organa pokazuje utrošak sredstava u iznosu od 1.115.655. KM. Ukupni utrošak sredstava u MZ Šićki Brod za period 1998/99 prema izvještaju načelnika je 1.123.094 KM – međutim, prema padacima nadležnog opštinskog organa utrošak sredstava iznosi 1.471.730 KM. Razlika između ova dva podatka iznosi 348.636 KM.

Prema izvještaju načelnika, dio ovih sredstava koji se odnosi na prikupljene donacije za projekte u MZ Š.Brod u 1998/99 je 1.024.079 KM – no izvještaj opštinske nadležne službe navodi podatak o 1.449.180 KM. Razlika ova dva izvještaja o količini prikupljenih donacija je 425.101 KM.

Sve navedeno ukazuje da su u pozadini svega moguće kriminalne radnje – zbog čega građani MZ Š. Brod pozivaju nadležno tužilaštvo da pokrene istragu o poslovanju, načinima i zakonitosti utroška budžetskih sredstava u Opštini Tuzla.

Što se tiče SDP-ovog poziva građanima da pregledaju opštinske knjige, mi građani MZ Š. Brod pozivamo ostale građane, a posebno funkcionere SDP-a koji su se iz njima znanih razloga našli prozvani, da dođu u MZ Š. Brod i uvjere se da je Projekat izgradnje kanalizacione mreže za ovu MZ samo slovo na papiru i pokušaj načelnika da davanjem lažnih informacija, uz zloupotrebu opštinskih sredstava, gradi vlastitu predizbornu promidžbu.”

Pismo je potpisalo 67 građana MZ Šićki Brod.

You may also like...