04. februar 2000.

u povodu zahtjeva građana Tuzle za vraćanje Gradske pijace u Tuzli na staru lokaciju

Bosanska stranka je primila zahtjev za pomoć od grupe građana Tuzle – u povodu rješavanja problema rada Gradske pijace na novoj lokaciji. S tim u vezi BOSS je upriličio press konferenciju putem koje su građani iznijeli svoj zahtjev da se lokacija Gradske pijace vrati na staro mjesto.

Prema riječima građana, neshvatljivo je da je bez valjanih argumenata Gradska pijaca izmještena na novu lokaciju – čime je narušen autentičan izgled stare jezgre grada. Nakon stotinu godina, iz neshvatljivih razloga, opštinske vlasti su odlučile Gradsku pijacu smjestiti na lokalitet sportskog stadiona «Jedinstvo» čime je napravljen još jedan urbanistički nonsens – koji ide direktno na štetu tuzlanskog sporta ali i na štetu građana, posebno djece, koji su izgubili još jednu površinu za rekreaciju. Uz navedeno, ugrožena je i bezbijednost kupaca koji, ako žele posjetiti pijacu, moraju prolaziti izuzetno frekventnom saobraćajnom raskrsnicom – stvarajući na taj način i smetnju vozilima hitne pomoći koja svakodnevno prolaze prema bolnici Gradina.

Prema riječima nezadovoljnih građana, neophodno je pod hitno riješiti nastali problem koji otežava ionako komplikovano funkcionisanje svih komponenti koje čine život jedne gradske sredine. S tim u vezi, građani su uputili otvoreni zahtjev opštinskim vlastima da Gradsku pijacu vrate na stari lokalitet a sportski stadion «Jedinstvo» građanima Tuzle.

Takođe, građani koji već godinama zarađuju za život putem prodaje na pijaci, smatraju da je nehumano prostor Gradske pijace prodavati privatniku strancu a ne ponuditi njima mogućnost kupnje štandova kojima prehranjuju svoje porodice. Time se čini još jedna nepravda prema Tuzlacima i nepotrebo stvara još jedan problem – nove stotine nezaposlenih.

Građani koji su na današnjoj press konferenciji iznijeli svoje stavove, uputili su i poziv predstavnicima opštinskih vlasti u Tuzli za održavanje hitnog sastanka na temu rješavanja problema Gradske pijace.

You may also like...