12. mart 2000.

u povodu zahtjeva BOSS-a Parlamentu i Vladi FBiH za sprečavanje obezvrjeđivanja certifikata Bosanska stranka zahtijeva da Vlada i Parlament FBiH hitno uspostave zakonsku regulativu kojom se certifikacijska kupovina preduzeća i poslovnih prostora dozvoljava isključivo prvobitnim vlasnicima certifikata – kako bi se zaustavilo obezvrjeđivanje boračkih i drugih certifikata koje posjeduju građani.

 

Bosanska stranka tim povodom upućuje javni zahtjev Parlamentu FBiH da koristeći Ustavna ovlaštenja hitno donese odluku o zabrani kupovine preduzeća i poslovnih prostora putem kupljenih certifikata.

 

Parlament i Vlada FBiH moraju izvršiti reviziju svih prodanih privrednih i poslovnih objekata koji su kupljeni certifikatima – kao i produžiti važenje certifikata do usvajanja zakona koji građanima omogućavaju povoljno ulaganje ili trgovinu ovim vrijednosnim papirima.

 

Bosanska stranka još od 1996. ukazuje na pogubne posljedice zamišljene privatizacije – što se, nažalost, danas pokazuje kao tačno. Pod izgovorom tzv. demokratizacije i tzv. puta u Evropu kroz pretvorbu vlasništva – pljačka se imovina koju su decenijama stvarali građani. Radi se o otvorenoj pljački zamotanoj u privatne zakone privatne države koja je ovakvom – divljom privatizacijom prestala biti narodna.

 

Činjenica je da su građani, kako bi popravili svoju tešku materijalnu situaciju, uzrokovanu neradom Vlade, prinuđeni prodavati profiterima svoje certifikate u bescijenje i da je trenutna vrijednost ovih “vrijednosnih” papira na crnom tržištu tek tri odsto od njihove stvarne vrijednosti – što crnoberzovni tajkunski mešetari koriste da bi uvećali svoj kapital. Privredni i poslovni objekti koji se kupuju certifikatima višestruko uvećavaju sredstva uložena u kopovinu certifikata što profiterima pored ekstra zarade omogućava i legalno pranje novca. To znači da se 3.000 KM kroz kupljene certifikate pretvara u nekretninu vrijednu 100.000 KM – koja se u bilo kom trenutku može unovčiti u “čist” novac. Aktuelna vlast je time omogućila da se novac stečen krivičnim djelima – legalizuje.

 

Sve navedeno je tragična posljedica narodnih zabluda koje su na vlast dovele nezajažljive profitere koji su stvorili ambijent u kojem vlada obespravljenost i feudalna potlačenost građana, enormna nezaposlenost i svi mogući oblici pljačke. Čak i pripadajući minimum prava koja su građani uspjeli ostvariti kroz vrijednosne papire vlast im otima kroz dozvoljavanje crnog tržišta vrijednosnih papira

 

Takođe, BOSS zahtijeva od nadležnih pravosudnih organa da u skladu sa članom 288. Krivičnog zakona FBiH kazne profitere koji kupovinom certifikata po nerealnim cijenama pribavljaju sebi ili drugima nesrazmjernu imovinsku korist.

 

You may also like...