14. mart 2000.

u povodu zahtjeva Inicijativnog odbora za rješavanje komunalnih problema građana ulice 27. mart i ulice Banjalučke

Bosanskoj stranci su se za pomoć obratili građani tuzlanskih ulica 27. mart i Banjalučka, koje pripadaju mjesnoj zajednici Centar, sa molbom da im se omogući medijska prezentacija apela koji su naslovili načelniku Tuzle i tuzlanskoj javnosti – a u vezi katastrofalnog komunalnog stanja na području njihove MZ.

U povodu ove molbe BOSS je upriličio press konferenciju putem koje su građani MZ Centar prezentirali zahtjev 76 potpisnika peticije kojom se od načelnika Tuzle traži da obezbijedi elemantarne uslove za život građana ove mjesne zajednice.

Prema navodima potpisnika peticije koji su prisustvovali press konferenciji, građani MZ Centar žive u uslovima koji su primjereniji planinskoj zabiti nego jednoj urbanoj sredini. Najveći problem ove mjesne zajednice, koji je posebno izražen u ulicama 27. mart i Banjalučka, jeste nedostatak vode za piće. Izvan ljetnog perioda građani, stanovnici ovih ulica, su zbog izostanka pitke vode iz gradskog vodovoda prinuđni koristititi vodu iz bunara – međutim, tokom ljetnjih mjeseci kada bunari presuše, građani ulica 27. mart i Banjalučka su ovisni o cisternama za dopremanje pitke vode kojih zbog nemara opštinske vlasti redovno nema.

Pored ovog problema, prema riječima potpisnika peticije, mjesna zajednica Centar ima hroničnih problema sa odvozom smeća, sa uličnom rasvjetom koja ne radi, sa začepljenom kanalizacijom i nekvalitetnim strujnim napajanjem zbog kojeg se kvare kućanski aparati. Prisutan je i problem nepostojanja stanice javnog gradskog saobraćaja koja je neophodna za normalno funkcionisanje života MZ Centar.

Građani ove mjesne zajednice su se u više navrata obraćali načelniku, odnosno opštinskoj vlasti za rješenje njihovih problema – ali ni do danas nije učinjeno ništa. Takvo ponašanje načelnika Opštine Tuzla je očigledan izraz nepoštivanja građana MZ Centar – posebno iz razloga što se radi o građanima koji su među prvima stali u odbranu grada, rizikujući svoje živote zauzimanjem vojnog magacina Kozlovac koji je bio presudan za odbranu Tuzle 15. maja.

Problemi sa kojima se susreću građani MZ Centar nije samo komunalni problem već i slučaj za organizacije, odnosno sudove koji štite ljudska prava – obzirom da je voda osnovna ljudska potreba koja omogućuje pravo na život, a oni koji svojim nemarom to pravo uskraćuju kršitelji su ljudskih prava.

Zbog svega navedenog, građani MZ Centar putem današnje press konferencije BOSS-a uputili su javni poziv načelniku i njegovim saradnicima za održavanje zajedničkog sastanka kao bi se riješili bar neki od prisutnih problema. Predstavnici potpisnika pomenute peticije izrazili su nadu u ime 76 porodica, da će načelnik odgovoriti bar na ovaj javni poziv – da riješi komunalne probleme MZ Centar, jer mu je to kao načelniku osnovni zadatak.

You may also like...