02.03.2002. – u povodu sramnog nastavka krsenja ljudskih prava borackih populacija

Vanredna press konferencija

u povodu sramnog nastavka kršenja ljudskih prava boračkih populacija – od strane Vlade Federacije BiH

 

Federalni poslanici Mirnes Ajanović i Džems Sulejmanagić su putem današnje press konferencije obavijestili javnost da će u srijedu 6. marta, tokom nastavka 12. sjednice federalnog Parlamenta, pokrenuti prikupljanje poslaničkih potpisa na osnovu kojih će zahtijevati hitno održavanje vanredne sjednice – na temu prioritetnog usvajanja i ugrađivanja 29 zahtjeva boračkih organizacija u zakon o pravima boraca, šehidskih porodica i porodica poginulih.

Direktnu odgovornost što su boračke organizacije natjerane da svoja prava zahtijevaju putem uličnih protesta – snosi SDP, čiji su poslanici sramno onemogućili da se na prijedlog federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića, prioritetno u dnevni red tekuće sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi se Vlada obavezala na hitno i adekvatno rješavanje boračkih prava.

Odbijanjem poslanika SDP-a da se o teškom stanju boračke populacije uopšte raspravlja na Parlamentu, očito je – da iza nerazumne politike koju provodi ministrica Hadžović, stoji kompletan SDP – zbog kojeg nacrt zakona o boračkim pravima ne priznaje prava boračkih kategorija, kako je to uređeno u pravnim i demokratskim državama.

Federalni poslanici Bosanske stranke će na vanrednoj sjednici zahtijevati prioritetno rješavanje boračkih prava, i smjenu ministrice Suade Hadžović, a ukoliko SDP ponovo odbije podržati zahtjeve – BOSS će od ostalih poslanika tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

U suprotnom, BOSS upozorava – da bi nastavak politike ignorisanja boračkih zahtjeva mogao kulminirati neželjenim posljedicama, za šta će odgovornost, pored poslanika       SDP-a – snositi i ostali federalni poslanici – zbog odbijanja rješavanja prava boračkih populacija.

 

2. III 2002.

You may also like...