03.10.2001. – u povodu opstrukcije procesuiranja ratnih zlocina u BiH – od strane SDP-a

Press konferencija

u povodu opstrukcije procesuiranja ratnih zločina u BiH – od strane SDP-a

 

Bosanska stranka najoštrije osuđuje SDP zbog opstrukcije procesuiranja ratnih zločina u BiH za koje su odgovorni visoki funkcioneri Alijanse. Time SDP pokušava spasiti             svoj poljuljani politički kredibilitet, neargumentovanim negiranjem očite odgovornosti grupe funkcionera SDP-Alijanse zbog učešća u ratnim zločinima nad Bošnjacima.

To dokazuje i posljednja sjednica Parlamenta Federacije BiH, kada su poslanici SDP-a bili protiv inicijative Bosanske stranke da i federalni Parlament zvanično uputi Haškom tribunalu zahtjev za provođenje istrage o odgovornosti Krešimira Zubaka i Jadranka Prlića za formiranje koncentracionih logora u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni.

Bosanska stranka je istakla da su vrhunac drskosti stavovi stranaka SDP-Alijanse,                 da pomoćnici Mate Bobana, koji su osnovali konc. logore – nisu odgovorni za osnivanje logora niti za zločine koji su počinjeni. Takav odnos SDP-Alijanse prema pravdi i žrtvama zločina, je sramno politiziranje zločina – po ugledu na SDS i HDZ.

Federalni poslanici Mirnes Ajanović i Džems Sulejmanagić su još jednom naglasili da su funkcioneri SDP-Alijanse, Krešimir Zubak, Jadranko Prlić, Ivo Lozančić i drugi članovi rukovodstva HZ HB, direktno odgovorni što nisu spriječili ili sankcionisali izvršioce stravičnih zločina nad hiljadama Bošnjaka, zatočenih u brojnim koncentracionim logorima pod njihovom vojnom-političkom upravom.

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović smatra da je moralni apsurd da visoki funkcioner tzv. demokratske SDP-Alijanse Krešimir Zubak, umjesto krivičnog procesuiranja, i dalje, pod zaštitom SDP-a, OHR-a i OSCE-a – obavlja funkciju ministra za zaštitu ljudskih prava i raseljena lica u Vijeću ministara BiH.

 

 

3.10.2001.

 

 

 

 

You may also like...