07.03.2001. – u povodu antidejtonskih i protuzakonitih pritisaka Misije OSCE-a u BiH na pravosudne organe

u povodu antidejtonskih i protuzakonitih pritisaka Misije OSCE-a u BiH na pravosudne organe

Bosanska stranka obavještava domaću i međunarodnu javnost da se dogodilo skandalozno, antidejtonsko i protuzakonito uplitanje funkcionera OSCE-a u rad pravosudnih organa, čime je na najgrublji način izvršena totalitarna agresija na nezavisnoo i slobodno pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Naime, funkcioneri Regionalnog centra OSCE-a su, mimo svojih ovlaštenja, vršili pritisak na predsjednika Opštinskog suda u Tuzli Adnana Gulamovića i sutkinju Zorku Erić, koja će prekosutra suditi u slučaju stana, za koji se, shodno sudskoj praksi, očekuje da će biti vraćen federalnom poslaniku Mirnesu Ajanoviću.

Bosanska stranka alarmantno upozorava da je riječ o nečuvenoj staljinizaciji političkog prostora u našoj zemlji, jer Misija OSCE-a nema mandat da se protuzakonito petlja u nezavisnost i integritet pravosudnih organa, i da utiče na organe pravosuđa kako bi ih prisilili da sudske odluke koriste u svrhu bezočne odmazde nad političkim neistomišljenicima i njihovim porodicama.

Bosanska stranka poziva gospodina Roberta Berija da suspendira lokalne službenike Misije OSCE-a, zbog toga što su lokalne organe uprave i pravosuđa podstrekavali na kršenje zakona u cilju odmazde nad federalnim poslanikom Mirnesom Ajanovićem.

U protivnom, Bosanska stranka će cijeli slučaj proslijediti višim međunarodnim instancama, sa nepobitnim činjenicama o antidejtonskim i totalitarnim nasrtajima Misije OSCE-a na slobodno i neovisno pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

You may also like...