11.03.2001. – u povodu skandalozne namjere SDP-a

u povodu skandalozne namjere SDP-a da za člana Vlade Federacije BiH kandiduje Hasana Bećirovića, protiv kojeg je od strane Tužilaštva podignuta krivična prijava i optužnica

 

Bosanska stranka osuđuje skandaloznu namjeru SDP- a da za ministra privrede, energetike i rudarstva u Vladi Federacije BiH, kandiduje Hasana Bećirovića – protiv kojeg je od strane Tužilaštva, podignuta optužnica zbog počinjenog krivičnog djela zloupotrebe ovlasti i pribavljanja protupravne materijalne dobiti.

Federalno tužilaštvo je aktom KTA-7/01, 14. februara obavijestilo Federalno ministarstvo pravde da je na osnovu izvještaja Finansijske policije (Zapisnik broj: FP-311/11-318/31/99 od 28.11.1999.) i prikupljenih izvještaja MUP-a, od strane nadležnog Tužilaštva – stavljen zahtjev za sprovođenje krivične istrage pod brojem KT-63/00, protiv visokog funkcionera SDP-a – Hasana Bećirovića.

Nadležno Tužilaštvo je protiv Hasana Bećirovića podiglo optužnicu i očekuje se odluka Suda zbog optužbe za počinjeno krivično djelo zloupotrebe ovlasti, iz člana 358. stav 3 Krivičnog zakona FBiH, za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Bosanska stranka upućuje otvoreni poziv Zlatku Lagumdžiji, da javnosti objasni kojim kriterijima je vođen SDP i premijer Alija Behmen, kada je mogao za ministra u federalnoj Vladi – predložiti osobu protiv koje je podignuta krivična prijava i optužnica.

Bosanska stranka postavlja pitanje predsjedniku SDP-a: Prvo, da li SDP smatra da postavljanjem ministra protiv kojeg je podignuta krivična prijava i optužnica, može obezbijediti fukcionisanje Vlade po principu nekorumpiranosti i borbe za razvoj privrede i socijalna prava?

Drugo, ukoliko SDP smatra da za ministre treba da budu imenovana lica pod krivičnim prijavama i optužnicama, kakva je kadrovska struktura koju nudi SDP i da li je riječ o ljudima koji su kandidati samo zbog podobne poslušnosti?

Posebno je zabrinjavajuće što SDP smatra da Hasana Bećirovića treba nagraditi unapređenjem na funkciju u Vladi Federacije, bez obzira na činjenicu o podignutoj krivičnoj prijavi i optužnici, zbog sumnje da je nelegalno poslovao rukovodeći resorom obnove i razvoja u opštinskoj vladi Selima Bešlagića.

Bosanska stranka poziva ostale stranke u Alijansi za promjene, da se izjasne u povodu skandaloznog poteza SDP-a, ili prihvataju da snose odgovornost da za ministra imenuju osobu protiv koje je Tužilaštvo podiglo krivičnu prijavu i optužnicu.

You may also like...