04. mart 2000.

u povodu materijalnih i nematerijalnih šteta koje trpe građani Bosne i Hercegovine zbog neriješenih komunalnih problema

Bosanska stranka upozorava na porast broja slučajeva u kojima građani trpe velike materijalne i nematerijalne štete prouzrokovane nebrigom opštinskih vlasti za komunalne probleme. Primjera je bezbroj, od aktiviranja klizišta, cestovnih odrona i putnih komunikacija prepunih udarnih rupa koje ugrožavaju saobraćaj, do gomila smeća i neraščišćenih snježnih krovova koji su tokom protekle zime bili stalna prijetnja za zdravlje i živote građana.

Direktnu odgovornost snose opštinske vlasti, odnosno SDA, HDZ, SDS, SLOGA i SDP načelnici koji više praktikuju vođenje visoke politike, putovanja po svijetu i zbrinjavanje familije, nego obavljanje posla koji bi trebali – rješavanjem komunalnih problema građana.

Ilustrativan je primjer opštine u kojoj je na vlasti tzv. opozicija SDP, a koja pored dugogodišnjih problema sa vodosnabdijevanjem, nebrigom opštinskih vlasti – sasvim nezasluženo, ima i slano jezero u sred grada. Više puta tokom godine građani su svjedoci zakrčenja glavne saobraćajnice i saobraćajnih nesreća koje su posljedica skupljanja vode na lokaciji Pinge.

Za fekalno jezero u samom centru grada poslije svake pa i najmanje kiše, direktno je odgovorna Socijaldemokratska partija koja ni za 10 godina nije riješila ovaj banalni, a jedan od gorućih komunalnih problema građana, uzrokovan nemarom vlasti da remontuje i očisti pumpna postrojenja.

Neshvatljivo je da i pored 80 miliona DM, koliko su opštinari dobili od međunarodne zajednice, načelnik ni iko od njegovih saradnika nije podnijeo ostavku zbog svoje nesposobnosti. Da licemjerje bude veće, načelnik građanima putem Izvještaja o radu u protekloj godini u lice laže kako je Tuzla jedna perfektno čista, sređena i funkcionalna gradska sredina, dok se gradom razvlače fekalije iz otvorene kanalizacije na glavnoj saobraćajnici.

Licemjerno je i što načelnik tek mjesec dana pred izbore obilazi mjesne zajednice i navodno se interesuje za probleme građana iako i oni koji žive van Tuzle znaju za višegodišnje komunalne probleme njenih građana.

Vrhunac političkog licemjerja jeste bh. predizborna kampanja SDP-a uz parole «Sa nama Bosna može bolje» uprkos tome što i nakon deset godina njihove vladavine – Tuzla umjesto vode u slavinama ima prvo jezero ponornicu na svijetu, i Aero-klub koji je postao ronilački klub.

Bosanska stranka poziva građane Bosne i Hercegovine da zbog nebrige i nesposobnosti da riješe komunalne probleme, kao opomenu svima koji nesavjesno obavljaju svoju dužnost – na izborima smijene načelnike i njihove saradnike.

You may also like...