05.09.2002. – u povodu zahtjeva Bosanske stranke Federalnom tuzilastvu za provodjenje istrage protiv funkcionera Unsko-sanskog kantona

Press konferencija

 

u povodu zahtjeva Bosanske stranke Federalnom tužilaštvu za provođenje istrage protiv funkcionera Unsko-sanskog kantona

Kandidat BOSS-a za Predsjedništvo BiH Faruk Balijagić, na press konferenciji je prezentirao zahtjev za provođenje istrage protiv funkcionera Unsko-sanskog kantona, koji je predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović, 6.10.2001. godine uputio federalnom tužiocu Marinku Jurčeviću, u povodu pisma o brojnim zloupotrebama položaja funkcionera izvršne vlasti, odnosno Stranke demokratske akcije.

U pismu se navode brojne nezakonite radnje guvernera Unsko-sanskog kantona i njegovih saradnika, odnosno članova Vlade Unsko-sanskog kantona, što je bio dodatni argument sumnjama BOSS-a o nezakonitim radnjama funkcionera SDA, kada je BOSS, na tada održanoj Skupštini, jedini odbio dati povjerenje Vladi, prilikom glasanja o radu Vlade USK u prethodnom periodu.

Federalni tužilac Marinko Jurčević je 31.10.2002. uputio dopis BOSS-u pod brojem:     KTA-231/01 u kojem je navedeno: “Povodom Vašeg zahtjeva za provođenje istrage protiv funkcionera Unsko-sanskog kantona u vezi navoda iz predstavke, obavještavate se da je ovo tužiteljstvo uputilo zahtjev Kantonalnom tužiocu u Bihaću da se preduzmu sve mjere u skladu sa zakonom u cilju utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, postojanja eventualnih nezakonitosti kod odgovornih lica te preduzimanja krivičnog gonjenja tih lica u slučajevima kada se utvrdi postojanje krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.”

Obzirom da nadležno Tužilaštvo u Bihaću još uvijek nije poduzelo Ustavom i Zakonom predviđene konkretne mjere u cilju procesuiranja i sankcionisanja odgovornih lica, Bosanska stranka zahtijeva da se javnost hitno obavijesti dokle je došla istraga, posebno zbog sumnji da je Tužilaštvo u rukama političkih moćnika iz SDA, obzirom da je tužilac Đanić Fikreta, supruga Đanić Mesuda, koji je direktno vezan za SDA, kao bivši sekretar Skupštine USK.

 

5.9.2002.

You may also like...