08.02.2001. – u povodu donosenja jos jednog akta Federalnog ministarstva pravde

u povodu donošenja još jednog akta Federalnog ministarstva pravde (01-40/2001) u “slučaju Bešlagić”, kojim se od Federalnog tužilaštva i Federalnog povjerenstva za imenovanje tužilaca traži provjera utemeljenosti sumnji o korumpiranosti nadležnih tužilaca zbog njihovog odbijanja da procesuiraju dokaze o krivičnoj odgovornosti Selima Bešlagića

Bosanska stranka obavještava javnost da je Federalno ministarstvo pravde u još jednom svom aktu uvažilo činjenice i dokaze o osnovanoj sumnji da je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Selim Bešlagić počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u cilju sticanja protupravne materijalne dobiti, kao i da je uvažilo činjenice i dokaze o umiješanosti nadležnih tužilaštava u prikrivanje dokaza protiv Selima Bešlagića i osmorice njegovih saradnika.

Nakon akta Federalnog ministarstva pravde od 19. januara 2001. (br. 01-26/01) kojim se traži “rješavanje kaznene prijave protiv prijavljenog Selima Bešlagića”, Federalno ministarstvo pravde je podnijelo još jedan akt (01-40/2001) kojim se i od Federalnog tužilaštva i od Federalnog povjerenstva za imenovanje tužitelja traži provjera utemeljenosti sumnji o korumpiranosti nadležnih tužilaca zbog njihovog odbijanja da procesuiraju dokaze o krivičnoj odgovornosti Selima Bešlagića.

Ako Federalno ministarstvo pravde smatra da postoje osnovi za istragu protiv Selima Bešlagića, ako smatra da postoje osnovi za istragu protiv nadležnih tužilaca – s kojim pravom SDP negira i omalovažava državne institucije koje su jedini garant pravne države i jednakosti svih građana pred zakonom?!!

Odluke Federalnog ministarstva pravde su apsolutni demant optužbi koje ovih dana protiv Bosanske stranke objavljuju razna udruženja koja djeluju pod krovom SDP-a i Opštine Tuzla.

Bosanska stranka upućuje otvoreni demokratski poziv SDP-u i Opštini Tuzla da prestanu sa providnim napadima i sa maltretiranjem javnosti, i da u interesu države Bosne i Hercegovine poštuju akte Federalnog ministarstva pravde, koje je iznad svake stranačke opcije.

Prema informacijama sa kojim raspolaže Bosanska stranka, uskoro će državni organi pokrenuti još neke istrage u slučaju krivične odgovornosti Selima Bešlagića.

Poslovi državnih organa nemaju nikakve veze sa Bosanskom strankom, ali mogu imati sa SDP-om koji medijskim terorom vrši pritisak na sprečavanje neovisne istrage protiv Selima Bešlagića, osmorice njegovih saradnika, kao i osumnjičenih tužilaca.

You may also like...