08.10.2002. – u povodu prezentiranja pogresnih preliminarnih izbornih rezultata

Vanredna press konferencija

u povodu prezentiranja pogrešnih preliminarnih izbornih rezultata od strane Izborne komisije BiH

Predstavnici BOSS-a su na vanrednoj press konferenciji obavijestili javnost da je Izborna komisija BiH prezentirala pogrešne preliminarne izborne rezultate, shodno kojima su, kako je objavljeno, izborni prag za Parlament BiH sa teritorije Federacije i Parlament Federacije BiH prešle samo četiri stranke.

Izbornim zakonom BiH član 9.6 definisano je da politička stranka ne može sudjelovati u raspodjeli mandata ako ne osvoji više od 3 % ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj jedinici.

Obzirom da je BOSS, shodno preliminarnim rezultatima, po izbornim jedinicama                 sa svojim kandidatima ostvario rezultat u rasponu od 5 % za Parlament BiH do 11 %   za Parlament Federacije BiH, očito je da su predstavnici Izborne komisije BiH pogrešno informisali javnost – da su samo nacionalne stranke i SDP prešli izborni prag za navedena zakonodavna tijela.

BOSS poziva Izbornu komisiju BiH da u skladu sa Izbornim zakonom BiH – javnosti prezentira potpune i tačne preliminarne izborne rezultate.

 

8.10.2002.

 

 

 

 

 

 

You may also like...