09.05.2002. – izvjesta u povodu osme godisnjice boss-a i IV skupstine

SREDSTVIMA INFORMISANJA

 

IZVJEŠTAJ U POVODU OSME GODIŠNJICE BOSS-a i IV SKUPŠTINE

 

Odlukom IV Izborne Skupštine BOSS-a, Mirnes Ajanović je izabran na novi predsjednički mandat od četiri godine. U povodu obilježavanja osme godišnjice od formiranja Bosanske stranke i Dana pobjede nad fašizmom, danas su otvorene nove prostorije Centrale Bosanske stranke u Tuzli. – kojom prilikom se prisutnima obratio predsjednik Stranke Mirnes Ajanović, istakavši sljedeće:

“Krajem 1993. godine, okupili smo se oko ideje pacifizma, jer smo uvidjeli da postojeće političke opcije ne mogu zaustaviti rat. Smatrali smo da je neophodno iznaći način zaustavljanje rata, po svaku cijenu, kako bi se mogla tražiti politička rješenja normalnog funkcionisanja BiH. Pošto je nemoguće boriti se za pacifizam bez politike, mi koji smo se okupili oko te ideje, smatrali smo da treba osnovati političku stranku. Tako smo na Platformi pacifizma, socijalne pravde i borbe za multietničnost – 09. maja 1994., na Svjetski dan pobjede nad fašizmom, registrovali BOSS. Od ciljeva koje smo zacrtali prije osam godina nismo odustali ni do danas, a ni u buduće.

Naše opredjeljenje ima sve veću podršku biračkog tijela, što potvrđuju i rezultati organizacija za istraživanje javnog mnijenja. Sve to je ostvareno prije svega entuzijazmom i teškim radom, a djelovali smo u dvije prostorije kvadrature 2×2. To znači da materijalni preduslovi nisu uslov da bi stranka bila uspješna. Međutim, zbog obimnog posla i zadataka koje ima BOSS, posljednjih nekoliko godina nam je bilo izuzetno teško djelovati u takvim uslovima. Ovaj prostor je nešto veći, i svakako da ćemo, ako ništa, imati pristojnije uslove za rad.

Međutim, BOSS je jedina parlamentarna stranka na federalnom nivou, koja u Sarajevu još uvijek nema prostorije. Godinama smo od Opštine Tuzla tražili uslovne prostorije za rad, i dok su i vanparlamentarne stranke imale višestruko bolje uslove za rad, BOSS nije mogao ostvariti svoje zakonsko pravo na uslovan prostor. Prostorije u kojima se danas nalazimo nisu rezultat dobre volje vlasti, već ispunjenje obaveza nametnutih izbornim Pravilima i propisima, da se parlamentarnim strankama moraju dodijeliti adekvatne prostorije za rad.

Današnja svečanost na kojoj obilježavamo osmu godišnjicu Bosanske stranke, danas održanu IV Skupštinu Bosanske stranke, Svjetski dan pobjede nad fašizmom i dan Evropske unije, povod je da se družimo.”

 

 

9. maj 2002.

 

You may also like...