13.05.2002. – u povodu tuzbe podnesene protiv lista Oslobodjenje

Press konferencija

u povodu tužbe podnesene protiv lista Oslobođenje – zbog objavljivanja apsolutnih neistina da je Mirnes Ajanović dvostruki korisnik stana

Član Glavnog odbora i pravni zastupnik Bosanske stranke, advokat Faruk Balijagić, podnio je nadležnom Sudu tužbu protiv lista Oslobođenje – zbog objavljivanja apsolutnih neistina da predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović koristi dva stana.

U tužbi je, između ostalog, navedeno da je Oslobođenje za nepune dvije sedmice objavilo sedam tekstova u kojim je uporno iz dana u dan ponavljana notorna neistina i klevetnički optuživan predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

“Oslobođenje” je i pred prošle izbore vodilo istu klevetničku kampanju protiv Mirnesa Ajanovića, kada je neposredno pred izbornu šutnju, na naslovnoj stranici, objavilo neistinu koja je kasnije pobijena presudom Vrhovnog suda FBiH (Už-266/01).

Advokat Balijagić je istakao da je Oslobođenje na raspolaganju imalo sve relevantne akte, kao i presudu Vrhovnog suda, na osnovu čega je apsolutno jasno da Mirnes Ajanović nema dva stana i da je legalni korisnik stana, a u to se moglo uvjeriti i provjerom kod nadležne opštinske Službe za stambena pitanja. Umjesto ispunjenja obaveznih profesionalnih normi, Oslobođenje je isključivo tretiralo neistinite i klevetničke izjave šefa opštinske Službe za inspekcije i funkcionera HDZ-a, bez obzira što je ta Služba nenadležna za stambena pitanja i što je Oslobođenje raspolagalo dokazima da je Zlatko Unger osoba sklona kriminalnim aktivnostima, koja je pravomoćno osuđena za krivično djelo iz oblasti uvreda i kleveta.

Obzirom da je jasno da je Oslobođenje instrument u rukama politike, i da ne bira sredstva da okleveće političke protivnike svojih stranačkih mentora, Bosanska stranka i Mirnes Ajanović na ime odštete od Oslobođenja potražuju 100.000 KM, od čega je dio sredstava namijenjen u humanitarne svrhe.

 

 

13.5.2002.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...