09. april 2000.

u povodu evidentnih neregularnosti u procesu glasanja na proteklim lokalnim izborima

Bosanska stranka ocjenjuje da su opštinski izbori protekli u znaku mnogih neregularnosti koje za posljedicu imaju odustajanje velikog dijela biračkog tijela od glasanja – za šta odgovornost snose isključivo Lokalne izborne komisije, odnosno opštinske vlasti.

Na području svih Opština u BiH, naročito u Federaciji, nedostajalo je glasačkog materijala, birački spiskovi su bili nepotpuni, a Lokalne izborne komisije nisu na vrijeme i adekvatno obavijestile birače o rasporedu glasačkih mjesta – što je glasače dovelo u ponižavajući položaj.

Bosanska stranka je u više navrata upozoravala javnost da je predviđeni proces glasanja prekomplikovan da bi ga nesposobni birački odbori, koje su formirale opštinske vladajuće garniture, mogli uspješno provesti – što činjenice na terenu i potvrđuju.

Iako je prema još uvijek nezvaničnim informacijama opozicija u Opštini Tuzla, odnosno BOSS zauzeo drugo mjesto, na području ove Opštine proces glasanja je protekao posebno problematično. Indikativno je da su povjerenici u mjesnim zajednicama koji su bili odgovorni za ažuriranje biračkih spiskova, postavljani direktno od strane opštinske vlasti – što navodi na zaključak o manipulaciji od strane vladajuće stranke. To potvrđuju i izjave višeg zamjenika šefa misije OSCE-a Ditera Voltmana, i glasnogovornice OSCE-a Tanje Domi, koji su jedinstveni u ocjeni da su najveće neregularnosti zabilježene na području Opštine Tuzla, za šta, prema njihovom mišljenju, veliki dio odgovornosti leži na opštinskoj vlasti.

Bosanska stranka je u povodu evidentnih nepravilnosti u procesu glasanja, a posebno na podrujču Opštine Tuzla, gdje je bilo i nekoliko slučajeva kršenja predizborne šutnje od strane vladajućeg SDP-a – podnijela žalbu Izbornoj apelacionoj potkomisiji.

Obzirom da je veliki broj građana zbog neodgovornosti opštinskih vlasti onemogućen da glasa, u slučaju da građani zatraže poništavanje izbornih rezultata – BOSS će bez obzira na ostvaren vrlodobar rezultat podržati svaki zahtjev građana.

You may also like...