11. februar 2000.

u povodu obraćanja federalnog poslanika i predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića građanima Republike Srpske putem dobojskog nezavisnog Radija K-M

Federalni poslanik i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, u trosatnom kontakt programu, obratio se juče građanima Republike Srpske putem dobojskog Nezavisnog radija K-M.

Odgovarajući na pitanja slušalaca, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je istakao da bolja saradnja dvaju bh. entiteta zavisi prvenstveno od povratka raseljenih lica, što je u direktnoj vezi sa procesom međunacionalnog pomirenja. Da bi taj proces postao produktivan, neophodno je uhapsiti i isporučiti Haškom sudu sve ratne zločince, bilo da su direktni izvršioci ili naredbodavci kao što su Karadžić i uhapšeni general Galić, odnosno svi koji nisu spriječili ili sankcionisali zločine. Ajanović je upozorio da uz ovaj proces uporedo mora ići smjena političara aktuelne vlasti koji čine sve kako bi omeli pravdu i sakrili zločince, i time spriječili proces pomirenja i povratka.

Obraćajući se građanima Republike Srpske u emisiji Nezavisnog radija K-M, koja je na zahtjev slušalaca tokom jučerašnjeg dana reemitovana, Mirnes Ajanović je istakao da je zabrinjavajuće da se nijedna politička stranka u BiH nije oglasila protiv novog talasa fašizma u Evropi, i pojave inauguracije fašizma u BiH koja se ogleda i kroz primjere davanja imena ulicama po fašistima iz Drugog svjetskog rata. Neophodno je pojačati borbu protiv nacionalšovinizma i novog talasa fašizma – rekao je između ostalog u svom obraćanju građanima RS-a predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović.

You may also like...