04.11.2000.

Saopštenje za javnost

u povodu zahtjeva Bosanske stranke da se građanima BiH omogući glasanje sa ličnom kartom – bez obzira da li su registrovani u evidenciji OSCE-a

BOSS Logo 1

Bosanska stranka zahtijeva od Visokog predstavnika u BiH da donese odluku kojom se omogućava svim punoljetnim građanima BiH koji posjeduju ličnu kartu, da mogu izaći na glasanje bez obzira da li su registrovani u evidenciji OSCE-a.

BOSS podsjeća da je BiH međunarodno priznata zemlja, i da kao takva ima validnu proceduru izdavanja ličnih dokumenata – sa kojima građani, kao što je to praksa u svakoj drugoj zemlj, mogu izaći na izbore.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja na svijetu čiji građani, u duhu staljinističkih vremena, skoro svake godine moraju prolaziti procese registrovanja – čime su dovedeni u ravan automobila a ne glasača.

Ukoliko se međunarodni zvaničnici zaista zalažu za demokratiju i ljudska prava, bilo bi neophodno da građanima BiH omoguće pripadajuće im pravo – da kao svi ljudi na svijetu na izbore izađu sa svojom ličnom kartom.

04.11.2000.

You may also like...