06.11.2000.

Saopštenje za javnost

u povodu zahtjeva federalnom Ministarstvu pravde i MUP-u da se vođenje istrage o postojanju osnovanih indicija o seksualnom zlostavljanju bosanskih žena zaposlenih u organizacijama međunarodne zajednice – dodijeli bh. istražnim organima

BOSS Logo 1

Bosanska stranka zahtijeva od federalnog Ministarstva pravde i MUP-a, da se u vođenje istrage o postojanju osnovanih indicija o seksualnom zlostavljanju bosanskih žena zaposlenih u organizacijama međunarodne zajednice – uključe bh. istražni organi, obzirom da se radi o djelima počinjenim nad bh. građanima i na teritoriji BiH.

Nedopustivo je da istragu o ovim slučajevima vode službenici međunarodnih organizacija čiji ugled je samim postojanjem indicija o seksualnom zlostavljanju, doveden u pitanje.

Obzirom da bh. ustavi nalažu nadležnim organima zaštitu građana, Bosanska stranka zahtijeva da se u cilju ispunjenja ustavnih obaveza, ali i u cilju objektivnosti i profesionalnosti vođenja istrage o seksualnom zlostavljanju bosanskih žena – uključi MUP, odnosno bh. odjeljenje Interpola obzirom da su osumnjičeni strani državljani.

06.11.2000.

You may also like...