02. juni 2000.

u povodu zahtjeva Bosanske stranke za hitno objavljivanje rezultata istrage o pogibiji 44 hodočasnika na magistralnom putu M-17 kod Kaknja

Bosanska stranka upozorava vlasti Zeničko-dobojskog kantona da je najavljeni rok od 10 dana za objavljivanje rezultata istrage o pogibiji 44 hodočasnika, na magistralnom putu M-17 kod Kaknja, odavno istekao.

Pored niza neispunjenih obećanja radnicima i penzionerima, neshvatljivo je i nemoralno da aktuelna vlast daje prazna obećanja i porodicama žrtava – kojima je uskraćeno pravo da znaju uzrok smrti njihovih najbližih.

Obzirom da je jedan od segmenata istrage i rad Ministarstva za promet i komunikacije ZE-DO kantona, na čijem je čelu bivši ministar MUP-a ZE-DO kantona Šemsudin Mehmedović, koji je od aktuelne vlasti za zasluge premlaćivanja rudara, radnika Tržnice i Zenica-transa nagrađen novim ministarskim mjestom – osnovano je sumnjati da se radi o smišljenom odugovlačenju sa rezultatima istrage kako bi se, između ostalog, prikrila i odgovornost ministarstva, i još jednom zaštitio ministar Mehmedović.

Obzirom da je održavanje puta M-17 u nadležnosti Ministarstva za promet i komunikacije ZE-DO kantona, loše stanje ove putne komunikacije, koje je svakako jedan od uzroka nesreće, direktno ukazuje na odgovornost resornog ministarstva i ministra Mehmedovića.

Činjenica da je Vlada kantona tek nakon nesreće našla za shodno da se izvrši adekvatan tehnički pregled vozila za prevoz putnika, nakon čega je čak 30 vozila zbog neispravnosti isključeno iz saobraćaja, dodatno upućuje na odgovornost ljudskog faktora – odnosno Ministarstva za promet i komunikacije koje ranije očigledno nije radilo svoj posao.

Bosanska stranka zahtijeva od istražnih organa ZE-DO kantona da se porodicama žrtava i javnosti hitno saopšte rezultati istrage o pogibiji 44 hodočasnika na magistralnom putu M-17 kod Kaknja – kako bi porodice stradalih saznale istinu a krivci dobili zasluženu kaznu.

You may also like...