28.10.2000.

Saopštenje za javnost

u povodu drskog pokušaja stranih službenika OSCE-a da spriječe održavanje Svečane skupštine Bošnjačke zajednice kulture “PREPOROD” Gradačac, u povodu 10 godina obnoviteljskog rada

BOSS Logo 1

Bosanska stranka sa ogorčenjem osuđuje vandalsko ponašanje stranih službenika OSCE-a koji su danas u Gradačcu, u dvorani Sajma, spriječili održavanje Svečane skupštine Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u povodu 10 godina obnoviteljskog rada.

Iako je bilo dogovoreno da OSCE u 12.00 sati napusti dvoranu, gdje je održavan seminar, službenici OSCE-a su se drsko oglušili na više upozorenja.

Preko stotinu učesnika i gostiju Svečane skupštine “Preporoda”, oko sat vremena su stajali u hodniku, čekajući da OSCE napusti za “Preporod” ranije rezerviranu dvoranu. Kada je postalo jasno da OSCE ne namjerava dopustiti održavanje Svečane skupštine “Preporoda”, odlučeno je da se skup održi u skučenim prostorijama “Preporoda”. Učesnici i gosti Svečane skupštine s prezirom su prevazišli ovaj pokušaj vrijeđanja bošnjačke kulture i tradicije.

Bosanska stranka traži od OSCE-a da uputi javno izvinjenje učesnicima i gostima Svečane skupštine “Preporoda”, ali i bošnjačkom narodu koji u “Preporodu” ima centrište svoje kulture, tradicije i duhovnosti.

28.10.2000.

You may also like...