04. oktobar 2000.

u povodu zloupotrebe antifašističkih simbola u dnevnopolitičke svrhe – od strane funkcionera SDP-a

Bosanska stranka najoštrije osuđuje zloupotrebu antifašističkih simbola u dnevnopolitičke svrhe – kao što su to u nekoliko navrata učinili i još uvijek čine funkcioneri SDP-a.

Nakon zloupotrebe 27. jula Dana ustanka, funkcioneri SDP-a su zloupotrijebili i praznik oslobođenja grada koji je 1943. postao prvi i najveći slobodni grad u Evropi.

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Tuzla iskoristio je ovaj praznik za predizbornu promociju SDP-a – tako što je svečanu sjednicu Opštinskog vijeća, organizovanu povodom praznika oslobođenja, zloupotrijebio za javno, besplatno prezentiranje aktivnosti SDP-a u proteklom periodu.

Licemjerno je i što SDP sebe naziva sljedbenikom antifašističkih tradicija, dok su sa druge strane recimo u Tuzli dvije ulice dobile nazive po zloglasnim fašistima iz drugog svjetskog rata – upravo zahvaljujući SDP-u.

SDP bi konačno trebao shvatiti da nije on zaslužan za pobjedu nad fašizmom u 2. sv. ratu kao što ni SDA nije oslobodila Bosnu – ali su i jedni i drugi zaslužni za trend neofašizma koji su po ugledu na njih nastavili SDS, nazivanjem ulice po Draži Mihajloviću u Bratuncu, i predsjednik Skupštine Distrikta Brčko, iz reda SDP-a, koji nije ništa poduzeo da spriječi gradnju spomenika Draži Mihajloviću u Brčkom.

You may also like...