10.12.1998.

Saopštenje za javnost

u povodu 50. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

BOSS Logo 1

Bosanska stranka u povodu 50. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, upozorava javnost da su prava čovjeka u Bosni i Hercegovini – još uvijek na niskom nivou, i pored toga što shodno aneksima Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustavu Bosne i Hercegovine dokumenti o pravima i slobodama građana imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Činjenica da institucija Ombudsmena, zaduženih za zaštitu ljudskih prava, ima pune ruke posla, da su građani u protekle dvije godine, a i dan danas pod terorom državnih institucija, da se ne poštuje sloboda kretanja, pravo povratka na svoje, osnovno prava čovjeka da može slobodno birati svoje mjesto prebivališta – dovoljan je pokazatelj nivoa poštivanja ljudskih prava u Bosni Hercegovini.

Bosanska stranka u povodu jubilarne godišnjice Deklaracije o pravima čovjeka poziva sve političke stranke, odnosno nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na unapređenje ljudskih prava, ukoliko postoji želja da demokratizacijom društveno-političkog prostora naša država dobije šansu za prijem u članstvo Vijeća Evrope.

10.12.1998.

You may also like...