11. mart 2000.

u povod štrajka glađu novinara Radio Bužima i radnika JP Informativno-kulturni cenar Bužim

Bosanska stranka najoštrije osuđuje nehumanost načelnika Opštine Bužim i guvernera USK – koji već peti dan ignorišu štrajk glađu novinara Radio Bužima i radnika JP informativno-kulturni centar Bužim. Štrajkači očigledno plaćaju cijenu za svoj nepristrasan rad što nije prvi slučaj da se aktuelna vlast brutalno obračunava sa svim javnim i kulturnim radnicima koji ne pristaju da budu njeni reklameri.

Činjenica da načelnik Opštine i guverner Kantona vode računa da činovnici opštinske uprave redovno prime lične dohotke a da novinari već dvije godine za svoj rad ne primaju ni novčića – govori u prilog ovoj tezi. Neshvatljiva je i inertnost bh novinarskih udruženja koja nisu pokazala niti minimum solidarnosti i osjećaja za patnje njihovih kolega iz Bužima.

Bosanska stranka zahtijeva od Visokog predstavnika i Nezavisne komisije za medije da iskoriste svoja ovlaštenja i djelom pokažu kako su za slobodu informisanja – odnosno da natjeraju odgovorne funkcionere u USK da riješe socijalni status novinara radio Bužima i radnika JP IKC Bužim.

You may also like...