13. mart 2000.

u povodu posjete delegacije KO BOSS-a Unsko-sanskog kantona radnicima Radio Bužima

Delegacija KO BOSS-a Unsko-sanskog kantona posjetila je jučer zaposlene Radio Bužima koji zbog neriješenog socijalnog statusa već sedmi dan štrajkuju glađu. Prilikom susreta sa novinarima i tehničkim osobljem Radio Bužima medicinska ekipa koju je angažovala Bosanska stranka konstatovala je izuzetno loše zdravstveno stanje štrajkača – od kojih su dvije žene zbog posljedica gladovanja već upućene na liječenje. Iako iznemogli, radnici Radio Bužima najavljuju da će istrajati u štrajku sve do rješenja njihovih zahtjeva.

Iz razgovora sa Nedžibom   Vučeljom, direktorom Radio Bužima, delegacija BOSS-a je saznala da ispunjenje štrajkačkih zahtjeva još nije izvijesno – obzirom da niko od strane aktuelne vlasti nije preuzeo obavezu njihovog rješavanja. Prema riječima gosp. Vučelja, Radio Bužim i dalje emituje program – iako svi zaposleni osjećaju posljedice štrajka glađu, iako već dvije godine nisu primili lične dohotke i iako im je isključen i telefon.

Bosanska stranka najoštrije osuđuje nehumanost načelnika Opštine Bužim i guvernera USK, koji još nisu našli za shodno da riješe probleme zaposlenih Radio Bužima i JP informativno-kulturni centar Bužim – iz čega je jasno da štrajkači plaćaju cijenu za svoj nepristrasan rad. Na žalost, to nije prvi slučaj da se aktuelna vlast brutalno obračunava sa svim javnim i kulturnim radnicima koji ne pristaju da budu njeni reklameri.

Bosanska stranka ponovo zahtijeva od Visokog predstavnika i Nezavisne komisije za medije da iskoriste svoja ovlaštenja i djelom pokažu kako su za slobodu informisanja – odnosno da natjeraju odgovorne funkcionere u USK da riješe socijalni zaposlenih radio Bužima i JP IKC Bužim.

You may also like...