18. mart 2000.

u povodu najnovijeg ekonomskog udara na standard građana Federacije BiH

Bosanska stranka upozorava da je najavljeno poskupljenje dva najvažnija energenta, naftnih derivata i električne energije – djelovanje protiv države, za šta direktnu odgovornost snosi premijer Vlade F BiH Edhem Bičakčić.

Nedopustivo je da u jeku ekonomske krize i u momentu kada su građani na rubu egzistencije, premijer Vlade podržava monopolističke projekte Elektroprivrede BiH i distributera i uvoznika nafte. Najavljena poskupljenja nisu odraz potrebe tržišta, jer Federacija BiH prodaje svojim građanima najskuplju struju u Evropi i najskuplje gorivo u Jugoistočnoj Evropi – već bezobziran napad na standard građana u cilju ostvarivanja ekstra profita.

Javna je tajna da političari aktuelne vlasti uzimaju svoj dio od prodaje goriva i svakog prodanog kilovat sata – i stoga je jasno da je sva buka oko pečaćenja benzinskih pumpi bila u svrhu da se postojeće zalihe goriva sačuvaju do formiranja novih cijena.

Bosanska stranka zahtijeva od pravosudnih organa da onemoguće rad svih uvoznika i distribura nafte koji su stvaranjem vještačke nestašice počinili krivično djelo privrednog kriminala.

Ukoliko akcija pravosudnih organa izostane BOSS poziva građane na bojkot naftne mafije koja je izvršila ekonomski udar na njihov standard.

You may also like...