11.06.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu skandaloznog ponašanja organizatora promocije knjige “Bosansko pitanje i Srbi u Bosni i Hercegovini”, autora dr. Mirka Pejanovića

BOSS Logo 1

Bosanska stranka obavještava javnost da su organizatori jučerašnje promocije knjige dr. Mirka Pejanovića “Bosansko pitanje i Srbi u Bosni i Hercegovini” napravili skandal neprimjeren promocijama knjiga, a naročito kulturi dijaloga i demokratskim principima.

Kada je na kraju promocije predsjednik Bosanske stranke i poslanik u Parlamentu Federacije BiH, Mirnes Ajanović tražio da postavi pitanje autoru knjige, prof. dr. Sadik Latifagić, rektor Univerziteta u Tuzli i Jasmin Imamović, sekretar Opštine Tuzla pozvali su promotore da napuste dvoranu Filozofskog fakulteta, čime je Mirnesu Ajanoviću, ali i drugima, onemogućeno da postave pitanja.

Pitanje Mirnesa Ajanovića trebalo se odnositi na zataškavanje kršenja ljudskih prava Srba i ostalih građana i u Tuzli u toku rata, odnosno masovnog otpuštanja s posla, prisilnih mobilizacija, premlaćivanja i hapšenja – što je rezultiralo bježanjem Tuzlaka iz Tuzle. O tome niko nikada, pa ni Mirko Pejanović, nije progovorio, što svjedoči da je aktuelna vlast angažovala i finansira Srpsko građansko vijeće i Mirka Pejanovića kao svoju marionetsku polugu.

Iz svega proizilazi da je i knjiga Mirka Pejanovića grubi falsifikat istorijskih činjenica, i da je umjesto istine – javnost dobila veličanje lažnih demokrata, naročito kada je u pitanju tzv. harizma Selima Bešlagića.

U povodu ovog skandala, i bježanja autora i promotora od suočenja sa istinom, Bosanska stranka poručuje da se istina o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini ne može sakriti ni ovom knjigom, ni ovom promocijom na kojoj se ne uvažava pravo na kulturu dijaloga.

11.06.1999.

You may also like...