30.03.1999.

Saopštenje za javnost

ČESTITKA: Narodnom pozorištu Tuzla u povodu 50. godišnjice postojanja i rada

BOSS Logo 1

Čestitajući narodnom pozorištu Tuzla veliki jubilej, 50. godišnjicu postojanja i rada, moramo se podsjetiti da je ova kuća slijednik stogodišnje pozorišne tradicije u Bosni i Hercegovini, a time i kolijevka bosanskohercegovačkog pozorišta.

Govoriti o Tuzli, kao teatarskom centrištu, znači obuhvatiti vrijeme od Mihaila Crnogorčevića, osnivača Prvog bh. narodnog pozorišta u Tuzli, preko Radosava Zoranovića i Ahmeda Muradbegovića, osnivača Narodnog pozorišta Tuzla, te Kalmana Mesarića, Miodraga Mitrovića, Derviša Sušića, Mustafe Hadžialića, pa do Nijaza Alispahića i Eldina Tabučića, i mnogih drugih zaslužnih za estetski dignitet i razvoj pozorišne umjetnosti u Tuzli.

Za pedeset godina svoga rada Narodno pozorište Tuzla je stvorilo blizu 400 predstava, stvorilo je časopis “Pozorište”, brojne festivale, revije i pozorišne smotre, iškolovalo brojne stvaraoce čija imena danas zvone bh. ali i evropskim teatarskim prostorima, stvorilo je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, a posljednjih godina i estetski visoku produkciju u kojoj sudjeluju najznačajnija pozorišna imena bivše Jugoslavije…

Sve to zaslužuje divljenje, poštovanje i podršku svih segmenata društveno-političke zajednice, jer je Narodno pozorište Tuzla odveć vrhunski predstavnik naše duhovnosti i kulture.

Bosanska stranka upućuje srdačne čestitke ansamblu, rukovodstvu, zaposlenim i saradnicima Narodnog pozorišta Tuzla, a naročito umjetnicima u mirovini, sa vjerom da poštovanje ove kuće znači i poštovanje nas samih, naše kulturološke i duhovne pripadnosti evropskoj civilizaciji.

30.03.1999.

You may also like...