26.05.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu narušavanja medijske slobode i dostojanstva novinarskog poziva od strane lokalnih moćnika

BOSS Logo 1

Bosanska stranka smatra da je narušavanje medijske slobode i dostojanstva novinarskog poziva od strane lokalnih moćnika – posljedica njihove dugogodišnje navike da iz svojih opštinskih kabineta sprovode medijsku uređivačku politiku.

U tom kontekstu vidimo i ponašanje načelnika Opštine Zenica Ferida Alića, koji je ucjenama i pritiscima, pozivima na “informativne razgovore”, pa u nekim slučajevima čak i fizičkim prijetnjama urednicima i novinarima koji su zaposleni u RTV Zenica i ostalim medijskim kućama – iznudio da se oni u cilju zaštite dostojanstva novinarske profesije i vlastite egzistencije moraju obratiti i Uredu visokog predstavnika.

Ovaj čin je još teži uzevši u obzir da većina novinara svoj posao obavljaju iz entuzijazma, i da je Radio Zenica nezavisna medijska kuća koja i pored teških uslova rada, malih i neizvjesnih plata, kao, uostalom, i većina medija – egzistira već trideset godina, pokrivajući svojim signalom gotovo polovinu BiH.

Nažalost, medijski prostor u bosanskohercegovačkim opštinama je podijeljen između političkih moćnika, i na osnovu dostupnih informacija jasno se da prosuditi ko, gdje, i kako vodi uređivačku politiku pojedinih informativnih kuća. Ovakav način sprovođenja političke volje nije moguć bez pojedinih urednika koji pritisnuti ucjenama – svojim podaničkim radom a i neobrazovanošću obezvređuju rad novinarskog poziva.

Nasuprot ovakvim slučajevima – pobuna RTV Zenice, predstavništva “Večernjih novina” i “Oslobođenja” u Zenici, početak je kraja dugogodišnje političke torture nad medijskim prostorom u našoj zemlji.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su element svakog demokratskog društva, i kao takvi ne smiju biti pod dominacijom vlasti, političkih stranaka, odnosno političkih moćnika.

Bosanska stranka zahtijeva od Ureda visokog predstavnika da smijeni načelnika Opštine Zenica Ferida Alića, kao opomenu svima koji pokušavaju uzurpirati slobodu medijskog prostora.

26.05.1999.

You may also like...