20.08.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu pokušaja demanta načelnika Opštine Tuzla, Selima Bešlagića da je vlast u Tuzli ukrala najveću količinu sredstava iz javnih fondova

BOSS Logo 1

Bosanska stranka još jednom daje punu podršku istrazi Međunarodne jedinice za borbu protiv krađe i korupcije, i ujedno oštro osuđuje ponovni pokušaj načelnika Tuzle Selima Bešlagića da kriminalne radnje svoje administracije abolira “argumentima” da svi lažu i izmišljaju, pa čak i ugledni američki dnevnik “New York Times”, koji je naveo da je najveća količina novca ukradena u Tuzli.

 Ugledni novinar “New York Times-a“ Chris Hedges je, takođe, za “Glas Amerike” 18. avgusta 1999. izjavio (citiramo): “Za vodoopskrbni sistem u Tuzli određena je strana donacija i potom više nije kontrolirana, što znači da se kao javni fond mogla slobodno ukrasti. Postoji razlika, dakle, između novca koji jednoj vladi dolazi od poreza, carina itd., što u BiH nije mnogo, i novca koji je donacija strane vlade, a koji je namijenjen nekom projektu infrastrukture. Takvi su projekti obično oslobođeni kontrole, dati su na odgovornost lokalne vlasti i ima dosta dokaza da su takvi fondovi u BiH pokradeni”. (završen citat)

Neka gospodin Selim Bešlagić, ako smije, javno odgovori kako je moguće da i pored doniranih sredstava za sanaciju i unapređenje vodovodnog sistema na području Opštine Tuzla u iznosu od 22.163.000 KM – Tuzla još uvijek nema vodu.

Naravno, tuzlanska javnost je svjesna da na to pitanje Selim Bešlagić ne može dati odgovor – jer bi time osudio sam sebe.

Stoga, Bosanska stranka ponovo zahtijeva od nadležnog javnog tužilaštva da konačno uradi svoj posao u skladu sa zakonima države Bosne i Hercegovine, te da pokrene istragu u cilju sankcionisanja svih koji su zloupotrijebili službeni položaj u cilju sticanja nezakonite dobiti, čime su nanijeli nenadoknadivu štetu građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine pred međunarodnom zajednicom.

20.08.1999.

You may also like...