18.02.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu nepriznavanja radnog staža umrlog bračnog druga, prilikom sklapanja ugovora o otkupu stana

BOSS Logo 1

Bosanska stranka je već upozoravala javnost da Zakon o otkupu stana u sebi sadrži mnoge nepravilnosti, koje mogu da izazovu krajnje negativne reakcije za građane koji se spremaju da otkupe stan.

Tako se član 21. Zakona o otkupu stana, kojim se ne priznaje radni staž umrlog bračnog druga, može protumačiti kao svojevrsno državno kažnjavanje zbog smrti jednog od bračnih drugova.

S obzirom da su ovi ljudi čitav svoj radni vijek izgrađivali i ulagali u ovu državu, da su jedan dio svog rada uložili i u stambeni fond, nedopustivo je da današnje vlasti krajnje nemoralnom odlukom uskrate njihove porodice, za ono što im po svim moralnim i pravnim normama pripada.

Ne treba posebno napominjati da većina ovih porodica živi na ivici siromaštva, i nemanja materijalne mogućnosti da prikupe ni neophodnu dokumentaciju, a kamoli da mogu mjesečno izdvajati praktično uvećana sredstva za otplaćivanje stana.

Bosanska stranka traži od Vlade Federacije BiH da se član 21. Zakona o otkupu stana – pod hitno izmijeni, i da se zakonskom regulativom, prilikom otkupa stana, prizna i radni staž umrlog bračnog druga.

18.02.1999.

You may also like...