19.02.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu Prijedloga zakona o restituciji, kojim bi se oduzela imovina građanima i pravnim licima

BOSS Logo 1

Bosanska stranka se više puta obraćala javnosti u povodu Prijedloga zakona o restituciji, koji bi mogao imati krajnje negativne posljedice za one građane i pravna lica koji žive i rade u tzv. “nacionalizovanim” dobrima.

Predmet restitucije – stanovi, poslovne zgrade i zemljišta, su ona materijalna dobra koja su opravdano nacionalizovana, u svrhu zbrinjavanja siromašnog sloja društva.

Zakonom o nacionalizaciji, u bivšem sistemu, izvršen je svojevrstan socijalni program, koji je omogućio pravednije odnose u društvu.

U tom smislu, Bosanska stranka se oštro protivi Prijedlogu zakona o restituciji, kojim bi sudbina nosilaca stanarskog prava – isključivo zavisila od volje bivših vlasnika i neobaveznosti države.

Primjera radi, ovim zakonom, neopravdano bi se potraživalo oko 18.000 stanova. Oduzimanjem stanarskog prava građanima čiji su stanovi predmet restitucije, stvorilo bi se gotovo 100.000 beskučnika, što je neprihvatljivo.

Bosanska stranka zahtijeva od nadležnih federalnih institucija da se ne dozvoli da ovaj krajnje nepravedan Prijedlog zakona uđe u skupštinsku proceduru.

19.02.1999.

You may also like...