15. juni 1998.

u povodu odustajanja i pristajanja gospodina Alije Izetbegovića da se kandiduje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Bosanska stranka smatra vrhunskom političkom groteskom tragikomični komad koji je ovih dana izvodio predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović   u povodu svog odustajanja, odnosno pristajanja da se kandiduje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Kao prvo, politički subjekt, bio on ličnost ili stranka, koji demonstrira svoju neiskrenost, neuvjerljivost i nekonzistentnost u zastupanju stavova i odluka – morao bi imati makar minimum poštovanja prema javnosti da ne pokuša očiglednu manu proglasiti vrlinom.

To što je bošnjačka, bosanskohercegovačka, pa i svjetska javnost svikla da gospodin Izetbegović mijenja stavove, kako jednom reče i sam on – od sabaha do akšama, ne bi smjelo biti opravdanje za ovakvu demonstraciju nepoštivanja naroda i građana.

Kao drugo, pristajanje Stranke demokratske akcije i gospodina Izetbegovića da politički i intelektualni potencijal bošnjačkog naroda otjelotvori u osobi koja je već odavno zagazila u osmu deceniju života, i koja i sama priznaje svoje loše fizičko,           a time i mentalno zdravlje – najbolje ilustruje odnos ovih političkih subjekata prema bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. Ako Stranka demokratske akcije smatra da je gospodin Izetbegović sposobniji od njegovih savjetnika, kao što su gospoda Bičakčić, Silajdžić, Ganić ili Oručević, onda je jasno kakav je odnos ove stranke prema svim ostalim intelektualnim potencijalima bošnjačkog naroda. Zapravo, demonstrirana je potpuna negacija kvaliteta bošnjačkog naroda, koji je poistovjećen sa fizičkim i mentalnim potencijalima gospodina Alije Izetbegovića.

Kao treće, ogromno je breme istorijske odgovornosti gospodina Izetbegovića za sve što se događalo bošnjačkom narodu, a što nije moralo biti tako tragično, neuspješno i diletantsko. Namjerom da ostane na vrhu, on samo odgađa vrijeme koje će neminovno donijeti polaganje računa za sve što je pogrešno učinjeno. Milion raseljenih Bošnjaka, i milion onih koji žive na oko dvadesetak odsto bh teritorije – primarni su tragični rezultat političkog promašaja zvanog Alija Izetbegović i Stranka demokratske akcije.

Odgađanje vremena u kome će se položiti računi, i u kome će se tražiti krivična odgovornost za izdaju bošnjačkih i bosanskohercegovačkih interesa – samo može da još dublje gurne bošnjački narod u ambis iz kojega sve manje ima šanse da se izvuče.

Bosanska stranka odluku gospodina Izetbegovića da se kandiduje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smatra, u prvom redu, kao promociju ličnih interesa nad interesima bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.

 

2. U povodu fizičkog napada na ekipu TV Tuzla prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka

 

Učestalost napada na novinare nastupila je nakon nedavne skandalozne otvorene prijetnje slobodi štampe i bezbjednosti novinara od strane predsjedavajućeg Predsjedništva Alije Izetbegovića.

Nakon što je Alija Izetbegović otvorio sezonu lova na novinare, nije ni čudno sve ovo što se događa ljudima koji su se stavili u službu poštenog informisanja javnosti.

Napad na novinare TV Tuzle zaslužuje osudu cjelokupne javnosti, a posebno od strane sudskih organa koji bi morali pokazati siledžijama da niko ne smije i ne može biti iznad zakona i izvan zakona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...